Overdose továbbra is várat magára

Overdose vasárnapra várt visszatérése elmarad. A ló újra sántít, egyelőre nem tudni, mikor és hol futhat legközelebb. A hétvégi németországi verseny visszamondása csak nekünk okozott meglepetést, a szervezők eleve nem is számoltak a magyar híresség szereplésével.

Mikóczy Zoltán, Overdose társtulajdonosa a hoppegarteni versenypályán látott keddi edzés után úgy döntött: viszszalépteti lovát a vasárnapi futamból, a több mint egy éve betegeskedő, lassan gyógyuló csődör teljesítménye ugyanis elmaradt a várakozásoktól, mi több, kedden a ló újra sántított a bal első lábára. Az állatorvos javaslatára levették a patkót, majd megröntgenezték a kérdéses részt. Mikóczy Zoltán lapunknak azt mondta, bár a felvételen semmilyen elváltozás nem látszott, úgy döntött, Overdose számára korai lesz még a versenyzés. A Berlinhez közeli hoppegarteni pályán zajlott felkészítés egyelőre nem hozta meg a várt eredményt. A tulajdonosi kört képviselő üzletember azt hangsúlyozta, nem felelősöket, hanem megoldást keres, mindenesetre úgy döntött, hazahozzák Overdose-t, rehabilitációja itthon, az alagi pályán folytatódik.

Lehet, korai lennemégmindebből elhamarkodott döntéseket hozni. Voltaképpen mindegy is, hogy Overdose most vasárnap, két hét vagy három hónap múlva áll rajthoz, a kérdés sokkal inkább az, láthatjuk-e még őt újra a régi formájában futni. Az idő ellene dolgozik.

Utcahosszal
Utcahosszal

A múlt hónapban a kontinens legtöbb országában megkezdődött a lóversenyek szezonja, öt hét múlva, június közepén Londonban már a legrangosabb megmérettetések közé sorolt Royal Ascot futamait rendezik. Erre a versenyre Európába hozzák milliárdokat érő ménjeiket az arab sejkek, hogy itt találkozzanak a legnevesebb hongkongi és amerikai istállók favoritjaival. Ezt a versenyt vártuk egy évvel ezelőtt, hogy kiderüljön, hogyan mutatkozik be a világ leggyorsabb lovainak mezőnyében a nemzet büszkeségének tekintett Overdose.

Azután tavaly április 19-én, a budapesti Kincsem Parkban rendezett szezonnyitó, formába hozó versenyként tartott OTP Hungária Nagydíjon a ló bal első lábáról lerepült a patkó, és este már betegen feküdt az alagi boxban. Páratlanul népes rajongótábora pedig ahelyett, hogy a lósport elitjével került volna közelebbi ismeretségbe, a patairhagyulladás szimptómáiról vett leckéket, és a ragasztott gyógypatkók terheléscsökkentő hatásairól olvasgatott, közel egy éven át.

Ennyi időbe telt, míg a sérült pata teljes egészében újranőtt, és az időközben ötévessé lett csődör újra teljes értékű edzésmunkába kezdhetett. Idén márciusban azután Mikóczy Zoltán bejelentette: cél a 2010-es Royal Ascot, előtte viszont egy alacsonyabb osztályú, felhozó versenyben állítja rajthoz a lovat.

Ezekben a hetekben egymást érik az alacsonyabb kategóriájú versenyek. Május 9-én például Overdose tartózkodási helyén, Hoppegartenben rendeznek versenyt. Mikóczy erre a napra időzítette a lábadozó csődör visszatérését. A versenyló hivatalos hírügynöksége, a PannóniaOverdose.hu április 26-án közölte, hogy az idei első futamon a Kincsem Parkban is látott belga sztárzsoké, Christope Soumillon ül majd nyeregben.

A verseny szervezői azonban kissé szkeptikusabbak voltak. A szponzor után Tele-Columbus néven hirdetett kilenc futamból álló verseny honlapján szó sem esik Overdose-ról, sem Christope Soumillionról. Pedig a belga versenyző felbukkanása olyan lehetne, mintha mondjuk egy Forma–1-es pilóta ülne be a magyar ralibajnokság valamelyik autójába a soron következő futamon. A létesítmény honlapjáról elérhetők azok az újságcikkek, amelyek Overdose Németországba érkezéséről számoltak be, és szó esik arról is, hogy húsvétvasárnap több mint tízezer ember várta a helyszínen, hogy körbevezessék előttük a híres magyar versenylovat. Ehhez képest a most vasárnapi verseny kapcsán a kétezer méteres futam várható összecsapásait ajánlgatják a nézők figyelmébe.

Lehet, hogy korábban tudtak valamit, mint mi? Vagy egyszerűen csak jobbnak látták, ha nem ígérnek semmit, nehogy a végén adósak maradjanak a beharangozott szenzációval?

Maga a hoppegarteni verseny egyébként nem lett volna nagy kihívás – a régi Overdose számára. A lósportban a pénzdíj összege határozza meg a verseny rangját. A csúcskategóriás találkozókon, a sportág Forma–1-ének nevezett Group I-es futamokon több százezer euróért, a legizgalmasabbnak tartott derbitávon akár több millióért futnak a lovak. Overdose eddigi egyetlen Group I-es kategóriájú versenyen vett részt, 2008. október 5-én, a Párizsban rendezett Prix De L’ Arc De Triomphe ezerméteres távján állt rajthoz. Abban a futamban 250 ezer eurót (mai árfolyamon 68,3 millió forintot) osztottak szét az első öt helyezett között.

A fő versenyszámban, a 2400 méteres klasszikus derbin viszont négymillió euróért (mai árfolyamon 1 milliárd 93 millió forintért) folyt a verseny, amit nem mellékesen a Christope Soumillon által lovagolt kanca nyert. Ehhez képest a nyolcezer eurós díjazású vasárnapi hoppegarteni futam jól érzékelhetően más súlycsoportot jelent, nem az hely, ahol az igazi nagyágyúk randevúznak egymással. Hasonló kategóriájú versenyt szinte minden héten rendeznek Európában.

Overdose következő versenyének tétjét igazából nem is az elnyerhető összeg jelenti, hanem a veretlenség megőrzése. A siker fontosabb a győzelemmel megkereshető pénznél. Ebből a szempontból mindegy, hogy mikor áll rajthoz.

Más kérdés, hogy a formaidőzítéssel nem várhat a végtelenségig. Idén áprilisban Overdose ötéves lett, s bár még nem öreg, már rég nem sorolható a jövő ígéretes tehetségei közé. Hosszútávfutóként még a hatés hétéves lovak is szép eredményekre képesek, a rövid pályás vágta azonban kifejezetten a fiatalok versenye, a rutinnál itt fontosabb a szív és a láb. Igaz, a 2008-as párizsi versenyt nyerő Marchan D’Or ötévesen lett Európa leggyorsabb lova. Emlékezetes, hogy a francia fővárosban Overdose és Marchan D’Or egyaránt 54,4 másodperces időt futott az ezerméteres távon, csak míg a magyar versenyló egy későn leintett (érvénytelen) futamot rohant végig, a francia herélt (a magát kifutó Overdose nélkül) a megismételt versenyszámot nyerte fölényesen.

Most lényegében ugyanott tartunk, mint 2008 őszén, amikor Overdose jogot szerzett arra, hogy Group I-es kategóriájú versenyben indulhasson. Százszázalékos mérlege, tizenkét győzelme és az eddig megkeresett 187,583 eurós (mostani árfolyamon számítva 51,2 millió forint) nyereménye erre jogosítja.

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója tavaly decemberben, Overdose akkori hazahozatala kapcsán jelentette ki, hogy a magyar telivér a világ legjobban „mediatizált” lova lett. Azaz nincs még egy olyan versenyló, amely ennyit szerepelne a híradásokban, amely iránt ilyen felfokozott érdeklődés nyilvánulna meg. Neve Magyarországon már rég nemcsak egy versenylovat jelent, szimbólummá, nemzeti üggyé vált. Ezt támasztja alá az is, hogy idén márciusban öt meghatározó magyar nagyvállalat kétszázmillió forintért ötvenszázalékos részesedést vásárolt Overdose tulajdonjogában, amely így most már egy kicsit a Mol, az Euroinvest, a CIG Pannónia Életbiztosító, a Közgép és az OTP lova is lett. Ezzel, ha lehet, még nagyobb lett a vele szemben támasztott öszsznemzeti elvárás.

Üzleti értelemben persze nem csupán a versenyzés hozhat a konyhára. A felfokozott érdeklődésnek köszönhetően Overdose már ma is komoly tenyészértéket képvisel, majdani utódaiért vélhetően komoly keresletet generál a hírnév. Gondoljunk csak bele, lehet-e ma ennél hatásosabb reklámmal eladni egy csikót:Overdose gyereke. És hogy mekkora piacra lehet számítani, azt jelezheti: Overdose apja, Starborough, amikor versenyzői pályafutását tenyészméni karrierre cserélte, több mint ötven csikót nemzett. Overdose negyvennél is több féltestvére francia versenypályákon száguldozik, igaz, Group I-es versenyeken ők sem bizonyítottak még...

Az angol telivér egyébként a világon az egyetlen olyan lófajta, amelynek szaporításában a mesterséges megtermékenyítés nem megengedett. Új egyed csak természetes úton foganhat, a vérvonal történetében az apai oldal a meghatározó, a fajta minőségét pedig oly módon őrzik a tenyésztők, hogy csak a versenyeken kiválóan szereplő csődöröket engedik szaporodni. Másként mondva, az angol telivérnek előbb a versenypályán kell bizonyítania, és csak azután adhatja át magát a fajfenntartás ösztöneinek. A sikertelen csődörökből apák sem lesznek.

Ugyanez megfordítva viszont azt is jelenti, hogy aktív versenyző korukban az angol telivérek önmegtartóztató életet élnek, beteljesületlen vágyaik viszont ébren tartják bennük a versenyszellemet. Az élsportolók aszketikus életmódját éli egyelőre Overdose is, emberi léptékkel számítva hiába lenne harmincas éveihez közelítő érett férfi, a szerelem élményét még nem ismerhette meg. Ehelyett minden ambíciója a versenytársak legyőzésére irányul. Félő, egy vonzó kancával való találkozás után nem a megszokott hévvel lobogna benne a megszokott tűz.

Erről azonban egyelőre korai lenne beszélni. A magyar cégek tulajdonrész-vásárlása kapcsán tett bejelentés szerint Overdose eszmei értéke 1,5 milliárd forint, amit még nem az utódnemző képessége, hanem a korábban mutatott gyorsasága alapján áraztak be. Ezt az értéket egy 2008-as ezerméteres futam határozta meg, amikor az egy kilométeres távon 54,4 másodperc alatt repült végig. Erre akkor az európai élmezőnyben összesen csak két ló volt képes.

Az egyik ma még csak árnyéka akkori önmagának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.