Repedezik az MSZP

Még keresik a frakcióvezető-helyetteseket az MSZP-ben. A frakcióvezető, Mesterházy Attila jelezte, hogy vállalná a pártelnökséget. Vidéken repedezik a pártegység.

Csak jövő hétfőn dönt az MSZP képviselőcsoportja a még üres posztokról, de a sakkozás már megkezdődött. A házszabály értelmében az 59 tagú frakciónak az Országgyűlés két frakcióvezetőhelyettest fizet a frakcióigazgató mellett. Ami ez utóbbi posztot illeti: Varju László és Tóbiás József lehet befutó.

Ennél bonyolultabb a helyzet a két frakcióvezető-helyettesi poszt esetében. Korábban felmerült, hogy az egyik posztot Molnár Csaba leköszönő kancelláriaminiszter kapja, akit Gyurcsány Ferenc támogatói és támogatottjai közé sorolnak. Rá viszont sokan megorroltak, miután épp az alakuló ülés előtt szólította fel távozásra a teljes pártelnökséget, maga viszont nem ajánlotta fel lemondását a Győr megyei elnöki székből.

Egymástól független forrásaink úgy vélik: frakcióvezető-helyettes lehet Szabó Vilmos, Kovács Tibor, Juhász Ferenc, a választmányi elnök Simon Gábor vagy Ujhelyi István is. Utóbbi ambicionálja a parlament egyik alelnöki posztját is, miután Lendvai Ildikó bejelentette: nem kér e közjogi tisztségből. Az alelnöki posztért harcba indulhat Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is, s ambicionálja a lehetőséget az etikai bizottságot vezető dr. Simon Gábor és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is.

Vadai nemrég mondott le elnökségi tagságáról azzal, hogy a pártelnökség csak fölajánlotta a lemondását, amivel ő nem ért egyet. Ez sokakban megütközést keltett, mert az igaz, hogy ő nem szavazta meg ezt a formát, pontosabban a societasos Varga Lászlóval együtt tartózkodott a szavazásnál a választás második fordulójának estéjén, de maga a megfogalmazás éppen Vadai Ágnes javaslata volt.

Mesterházy Attila már többször is utalt rá, hogy egy kézben kell tartani a frakcióvezetői és a pártelnöki posztot. Ezt azzal indokolta, hogy a kisebb képviselői létszám miatt csökkentek az állami források, s már most úgy alakították ki a frakció szerkezetét, hogy ne kettőzzék meg a pártbeosztásokat. Ezzel lényegében egyértelművé tette, hogy szívesen vállalná az MSZP elnökségét, noha minden fórumon úgy nyilatkozik: erről majd a kongresszusnak kell döntenie.

Erjedés és szakadás a vidéki szervezeteknél

Kivált a helyi szocialista frakcióból egy tag és három független képviselőtársával önálló képviselőcsoportot alakított. Mindannyian Szili Katalin baloldali mozgalmának támogatói – adta hírül az Atv.hu. A volt házelnök azt mondta: alulról jövő kezdeményezésről van szó, amelyről csak később értesült, de örül neki. Szerinte ez egy egyértelmű értékválasztás, hiszen a Szövetség a Jövőért több, mint az MSZP. Hasonló hajszálrepedések indultak el több vidéki alapszervezetnél.

A Hírszerző.hu tudósítása szerint Békéscsabán, Törökbálinton, Budaörsön, Baján és több más városban a helyi elnökségek lemondással próbálnak nyomást gyakorolni a megyei és országos pártvezetésre. A helyi erők szerint hiba lenne az önkormányzati választás utánra halasztani a teljes tisztújítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.