Röviden

Kerpen: Botrányos támogatási pénz

Botrányosnak tartja a pedagógusok szakkönyvvásárlási támogatásának csökkentését és megadóztatását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke tegnap az MTI-nek nyilatkozva közölte, hogy valójában 2600 forint marad e célra. Ez megalázóan kevés – tolmácsolta több igazgató véleményét az érdekvédő. Kerpen Gábor azt mondta, hogy sok pedagógus legszívesebben viszszaküldené ezt az összeget. A szakszervezeti vezető közölte: azt kérik a megalakuló új kormánytól, hogy ha módosítják a személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályokat, legalább a négyezer forintot biztosítsák a pedagógusok szakkönyvvásárlására. (MTI)

Baka aggódik a bírákat ért támadások miatt

Aggasztóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások – mondta Baka András tegnap, a Fővárosi Bíróság összbírói értekezletének szünetében tartott sajtótájékoztatón. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint a verbálisan, szóban és írásban, levélben, iratokban, interneten elkövetett agreszszió lehet a felforrósodott társadalmi feszültségek terméke, ugyanakkor egyenes összefüggés mutatható ki a bírákat ért fenyegetések és a bírósági épületek állapota között is. Baka magyarázata szerint, ahol elhanyagoltabbak a bírósági épületek, ott magasabb a rendkívüli események száma, és ezekkel a jelenségekkel szemben nincs olyan szintű jogi védelem Magyarországon, mint Európa más országaiban. Kérdésre válaszolva a főbíró kiemelte: a tárgyalások nyilvánossága alapvető követelmény, ez azonban nem jelenti azt, hogy „a nyilvánosság összes eszköze” a tárgyalás egészén jelen lehet. (MTI)

Az ÁSZ az MTI tulajdonosi rendszeréről

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja az Országgyűlésnek, vizsgálja felül a Magyar Távirati Iroda Zrt. sajátos tulajdonosi és irányítási rendszerét. A szervezet az MTI 2009. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről tegnap közzétett összefoglalóban egyebek mellett megállapítja: a társaság tavaly megőrizte pénzügyi egyensúlyát, gazdálkodása pedig nyereséges volt. Az ÁSZ a zrt. működésével kapcsolatban azt írta, a legnagyobb kockázatot a közfeladatok jelenlegi állami finanszírozásának rendszere hordozza, mert nincs összhangban az uniós szabályokkal. Közölték, kockázatot látnak abban, hogy a társaság 2008–2012. évi stratégiai tervezése „a gazdálkodással kapcsolatos tulajdonosi elvárások megfogalmazásának hiányában”, azaz országgyűlési jóváhagyása nélkül történt. Az ÁSZ szerint mindez azt jelzi, hogy az Országgyűlés 2002. évi határozatában megfogalmazott feladat, a nemzeti hírügynökségi törvény és az alapító okirat felülvizsgálata nem vesztett aktualitásából. (MTI)

HospInvest-ügy: Eger nem perképes

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárás keretében elutasította az egri önkormányzat keresetét, amelyet az egri kórház működtetésére vonatkozó, a hevesi megyegyűlés és a Hosp-Invest által kötött szerződés érvénytelenítése érdekében nyújtottak be. A bíróság helybenhagyta a másodfokú döntést, amely szerint Eger nem perképes az ügyben, és összességében 2,5 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. Az ítélet azt is tartalmazza, hogy a per okafogyottá vált, mivel időközben felbontották azt a szerződést, amelyet a kórház működtetésére kötött a megye a HospInvesttel. (MTI)

Az OVB szikár jelentést készít

Várhatóan szerdai ülésén tárgyalja az Országgyűlésnek készítendő beszámolójának tervezetét az OVB, a tagok hétfőn úgy döntöttek: csak „szikár” jelentést készítenek a választás lebonyolításáról, és egy külön dokumentumban juttatják el az Országgyűlésnek az ajánlószelvényekkel, az igazolással szavazással, a kampánycsenddel és a külképviseleti szavazással kapcsolatos javaslataikat. Szigeti Péter elnök jelezte: a beszámolóban foglalkozni kell a listaállítás időpontjával és az igazolással szavazás intézményének kritikájával. Javasolta, hogy az OVB térjen ki a kampánycsend intézményének eltörlésére.

Szabó Miklós, az LMP delegáltja javasolta, hogy foglalkozzanak az ajánlószelvény-gyűjtés és -kezelés „elképesztő helyzetével”. Halmai Gábor szerint „megkockáztatható”, hogy a rendszer „megérett a megszüntetésre, mással felváltásra”. Javasolta, hogy térjenek ki a munkahelyeken történő ajánlószelvény-gyűjtés gyakorlatára és az ajánlás érvényességével összefüggő problémákra. Mint mondta, a listaállítás feltételeiről is beszélni kell, és szerinte azt kellene javasolni, hogy a jogalkotó tegye egyértelműbbé a szabályozást, mert nem szabad hagyni, hogy a különböző választási szervek egymásnak ellentmondó módon értelmezzék a szabályokat. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.