Réthelyi egyensúlyt teremtene a rá bízott területek közt

Bizalom és csapatépítés – egyelőre ezt véli legfontosabb feladatának Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának élére felkért kutatóoktató anatómusprofesszor.

„Az elképzeléseimről és a múltamról szívesen, minden egyéb részletről csak a kormányalakítás utáni hetekben tudok beszélni”, mondta. Réthelyi Miklós öt nagy területet felügyel: az oktatást, az egészségügyet, a szociális ügyeket, a kultúrát és a sportot, de még nem tudja, mennyi pénz jut tárcájának. Hozzátette: senki nem kecsegtette azzal, hogy bármelyik területre lenne többletpénz a kasszában. Ráadásul az oktatásból legalább olyan rossz hírek jutottak el hozzá, mint az egészségügyből. Rangsorolás helyett a területek közötti egyensúlyt szeretné megteremteni.

– A Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kulcskérdése, hogyan lehet az idesorolt öt területet összehangolni – mondta, hozzátéve: szerinte a távolság csak látszólagos, hiszen ugyanazt az embert kell tanítani, akit az orvosok gyógyítanak, és annak a szociális biztonságáról is gondoskodni kell, aki rúgja a labdát. A most alakuló kormányszerkezetnek nincs hagyománya, ezért személyes rövid távú programja, hogy megtalálja tárcáján belül azt a munkamódszert, amelyben valamenynyi munkatársa kellő szabadsággal végezheti a rábízott feladatot. Szerinte sok embernek kell majd úgy együtt dolgoznia, hogy az idő ne terméketlen vitákkal vagy egymás értelmetlen simogatásával, hanem hatékony munkával teljen. Mint mondta: várhatóan a kormány megalakulása után elkezdődnek a nemzeti konzultációk, és ezeken a fórumokon kell eldőlniük a fő irányoknak, és annak is, mely feladat, teendő mögé lehet, érdemes konszenzust teremteni. „A munkánkkal arra kell ráébreszteni az embereket, hogy felelősek a sorsukért, és a kormány elsősorban olyan problémákat vinne az Országygyűlés elé, amelyek megoldásában az állampolgárok készek együttműködni.”

Réthelyi Miklós elképzelhetetlennek tartja az egészségügy irányítását az egészségbiztosítóval való szoros kapcsolat nélkül, de azt még nem tudni, hogy a nagy pénzalapok – köztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – felügyelete pontosan hová kerül. Az uniós fejlesztési forrásokkal – benne az egészségügyre jutó kerettel – viszont Fellegi Tamás tárcája gazdálkodik majd. Ez utóbbi viszont – mondja Réthelyi Miklós – nem probléma. Szerinte a lényeg a tervezés: azt, hogy hol és mire van szükség, a szakterületek mondják meg, a döntés azonban a kormányé.

A felkért miniszter azt még nem tudja, hogy pontosan hol is lesz az íróasztala. A szakterületeit irányító államtitkárok várhatóan az eddigi szakminisztériumokban dolgoznak majd, de az ő munkahelye eddig még nem került szóba. Egyelőre anynyi történt, hogy felkérték a feladatra, amit elfogadott. A Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy mennyi időre vállalta a feladatot, azt válaszolta: „Kész vagyok arra, hogy a ciklus végéig maradjak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.