Orbán kormánya „politikai vezetőkből” áll

A Parlament Vadász Termében tegnap délelőtt összeültek a második Orbán-kormány leendő miniszterei.Orbán Viktor a „kormányülés” után a Gobelin Teremben mutatta be a „kijelölt”minisztereket a sajtó képviselőinek, a Honalapító pusztaszeri nemzetgyűlés emlékére című gobelinkép alatt. „Olyan kormánytagokra van szüksége Magyarországnak, akik meg tudnak felelni a kihívásoknak, megfelelő kvalitás és jártasság jellemzi őket, tapasztalt emberek, tapasztalt vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetők legyenek”, így vezette fel Orbán Viktor a leendő kormánytagok bemutatását. A miniszterelnök-jelölt azt már pénteken nyilvánosságra hozta, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lesz, egyúttal ő vezeti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, Varga Mihály pedig a miniszterelnökséget irányító államtitkár. Szijjártó Péter a miniszterelnök személyes szóvivője. Orbán Viktor a tegnap bemutatott miniszterekkel kapcsolatos elvárásásait is megfogalmazta.

Miniszterelnök-helyettes: (nemzetpolitika, egyházügyek)

„Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes lesz. A következő hét során újabb szerződést köt a Fidesz és a KDNP”.

Nemzetgazdasági Minisztérium

„Matolcsy Györgytől azt várják, hogy a gazdaságot állítsa talpra, Széchenyi országépítő politikájának szellemében vezesse a területet. Azt várják tőle, hogy Magyarország sereghajtóból éllovassá válhasson.”

Külügyminisztérium

„Martonyi Jánostól azt várják, hogy hazánk szerezze vissza nemzetközi tekintélyét, vezényelje le az EU-elnökségi munkát, és legyen eredményes közép-európai együttműködés.”

Belügyminisztérium

„Pintér Sándortól a választók azt várják, hogy minél gyorsabban állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot, nincs vesztegetni való idő. Tapasztalt rendőri vezető, és úgy ismeri a területet, mint saját tenyerét”.

Nemzeti Erőforrások Minisztériuma

„Réthelyi Miklóstól az emberek azt várják – lakonikusan megfogalmazva –, hogy mentse meg a magyar egészségügyet. Építse újra a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő lehetőségét a fiatalok számára. Ő a legtapasztaltabb.”

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

„Fellegi Tamástól azt várják, hogy védje meg a közvagyont az oligarchákkal szemben, vegye fel velük a küzdelmet. Az állam lehet jó gazda. Őt politikai-tudományos, üzleti tapasztalat jellemzi”.

Honvédelmi Minisztérium

„Hende Csabától azt várják, hogy megtalálja a honvédség helyét a nemzetközi együttműködés rendszerében. Vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák főszereplője legyen”.

Földművelésügyi Minisztérium

„Fazekas Sándortól pedig azt várják, hogy legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, ez a jövő egyik erőforrása. Karcag büszke város, ennek a polgármestere”.

A legnagyobbtól a legkisebbig

A második Orbán-kormány nyolc minisztériummal áll fel, így a rendszerváltás óta ez lesz a legkisebb. A kormányok közül megalakuláskor a Boross Péter vezette kabinet, valamint az első Gyurcsány-kabinet volt a legnagyobb létszámú: a kormányfővel együtt 18-18 miniszter volt. Antall József és Orbán Viktor kormánya ezeknél mindössze eggyel kevesebb, 17 tagú a megalakulásakor. A Medgyessy-, valamint a Bajnai-kabinet létrejöttekor 16-16 tagú volt.

Eddig Horn Gyula, illetve Gyurcsány Ferenc második kormánya volt a legkisebb létszámú: Horn Gyuláé 12 miniszterből és 1 tárca nélküli miniszterből, Gyurcsány Ferencé pedig 12 tárcavezetőből állt. Orbán Viktor a múlt héten azt mondta, nem lesznek „csúcsminisztériumok”, ilyen elnevezést az alkotmány sem ismer. A tárcákat egyszerűen csak minisztériumoknak fogják hívni – jegyezte meg.

Ennek ellenére úgy tűnik, a közigazgatási és az igazságügyi tárca, a nemzeti erőforrások, valamint a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési tárca mégiscsak afféle „csúcsminisztérium” lesz, hiszen több meghatározó ágazat tartozik a felügyelete alá. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.