MSZP-frakció: egyelőre papírforma

Hivatalosan is megalakult tegnap az MSZP frakciója, a képviselők erős többséggel Mesterházy Attilát választották frakcióvezetőnek. A titkos választáson leadott 55 voksból hárman ellene szavaztak, két voks érvénytelen volt.

A tanácskozáson Szili Katalin volt házelnök kifogásolta a pártapparátus leépítésének körülményeit; mint elhangzott, egyetlen felsővezető sem vállalta fel, hogy személyesen közölje a többtucatnyi szakértővel, pártapparátushoz tartozó személlyel, hogy nem tudják tovább foglalkoztatni őket. A Népszabadság információi szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is szót kért, egységre szólított fel, és azt kérte: a pártvezetés teremtse meg annak fórumát, hogy hoszszabb beszélgetések, viták során lehessen kialakítani az ellenzékben követendő stratégiát.

Lendvai nem lesz alelnök, Mesterházyt frakcióvezetővé választották
Lendvai nem lesz alelnök, Mesterházyt frakcióvezetővé választották

A frakció elfogadta új szervezeti és működési szabályzatát, amelyben a munkacsoportokat kabinetekké alakították át. Az, hogy ki lesz a két frakcióvezető-helyettes, illetve kit jelölnek az Országgyűlés egyik alelnöki posztjára, hivatalosan csak a jövő hétfőn dőlhet el – az erre vonatkozó háttérmegállapodások viszont a hírek szerint már a héten megszületnek. Az tegnap világossá vált, hogy Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök nem lesz a T. Ház alelnöke. Ezt ő maga jelentette be, közölve: nem lenne elegáns megoldás, ha az MSZP vezetői posztjából átülne a szocialistáknak járó legmagasabb közjogi tisztségbe. A Népszabadság értesülései szerint Lendvai abszolút befutó volt az alelnöki posztra, annak visszautasítása a távozó pártelnök személyes döntése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.