Új tagok, új intézet, új etikai kódex

Harmincegy levelező tagot választ a Magyar Tudományos Akadémia tagsága a ma kezdődő közgyűlésén. Lapunk információi szerint akadémiai tag lehet Chikán Attila közgazdász, Kondorosi Éva biológus, Vörös Imre alkotmányjogász és Lévai Péter fizikus. Hiába kapott ajánlást, biztos nem lesz tag Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, akit néhány héttel ezelőtt kommandósok vittek el hivatalából.

A kétnapos közgyűlésen a tagválasztásmellett az akadémikusok szavaznak a tavalyi költségvetésről szóló beszámolóról, illetve a jövő évi költségvetési irányelveket is meghatározzák. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint legalább ilyen fontos, hogy a közgyűlés elfogadja az Akadémia tudományetikai kódexét. A kódex megszületését az indokolja, hogy azokat a speciális etikai normákat, amelyeket a kutatásban a jog nem tud szabályozni, a kutatóknak kell kontrollálniuk. Ilyen a plágium, amely egyre erőteljesebben merül fel, hiszen ma már minden anyag elektronikus formában a világ bármelyik pontjáról elérhető.

Ha születik egy cikk Norvégiában vagy Brazíliában, azt kisebb-nagyobb változtatásokkal akár itthon is be lehet adni szakdolgozatként, esetleg PhD-disszertációként. Az ilyen esetek kivédésére kell szabály. Szintén nehezen szabályozható a jog eszközeivel a kutatókra nehezedő publikációs nyomás – mindent azonnal meg kell jelentetni, nehogy más álljon elő hasonló eredménnyel. Ez azzal a következménnyel jár, hogy kísérletekkel nem kellően alátámasztott eredmények is megjelennek nyomtatásban.

Legutóbb az egyik hazai egyetemen merült fel tudományetikai vétség – egy diszszertáció nyomán etikai eljárás indult. Jobb az ilyen helyzeteket megelőzni, a szabályokat egyértelművé tenni a kutatók számára. (Hasonló kódexet készít az európai akadémiák szövetsége is.)

Fontos anyag a doktori eljárás egységesítése. A Doktori Tanács elnökének, Palkovics Miklósnak a segítségével kidolgoztak egy egységes doktori eljárási rendet és követelményrendszert, amelynek köszönhetően minden pályázó számára világos lesz, hogy milyen tudományos teljesítménnyel lehet valaki az MTA doktora.

Előrelépés, hogy ha valakinek az esetében etikai vétség merül fel, akkor a doktori eljárási folyamatot felfüggesztik. Ha nincs gond, az eljárás folytatódik. Etikai vétség esetén azonban nem szerezhető meg a tudományos fokozat vagy cím.

A közgyűlés elé kerül egyebek mellett még a Duna-kutató Intézet létrehozásának terve is, amely 2011-től alakulhat meg önálló költségvetési szervként, amennyiben a közgyűlés is rábólint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.