Nem találják a szocialista árulót

Lezárult a belső vizsgálat az MSZP adatbázisát bemutató, botrányos videóval kapcsolatban. Azt már tudják, hogy mikor és milyen kóddal léptek be, de azt még nem, hogy ki készítette a felvételt. Egy lapunkhoz eljuttatott levél a budapesti irodavezetőt hozza összefüggésbe az esettel, a feljelentés mögött azonban inkább személyes érdekellentét húzódik.

Felemás eredménnyel zárult az a belső vizsgálat, amely a szocialisták adatbázisát leleplezni kívánó videó kapcsán indult – tudta meg a Népszabadság. Információink szerint a belső nyomozás megállapította, hogy mikor és milyen kóddal léptek be a „partizánok”, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik készítették a botrányos felvételt.

Emlékeztetőül: a YouTube videomegosztó oldalra azután került fel egy „lebuktató videó”, hogy kirobbant a Kubatov-botrány. Utóbbi szintén a pártok vélt vagy valós jogszerűtlen adatgyűjtésével kapcsolatos: Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszél, hogy a pécsi időközi választáson miként sértették meg tudatosan a kampánycsendet, majd fogták rá az esetet a szocialista jelöltre. Bevallja a videón azt is, hogy név szerint ismernek „minden komcsit”, aki nem a Fidesz jelöltjére szavazott. A Fidesz akkor elhárította, de érdemben nem kommentálta az illegális adatbázis-kezelésre vonatkozó vádakat. Kubatov azóta nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

A Kubatov-ügy után előkerült szocialista videón, egy besötétített szobában egy férfi eltorzított hangon arról beszél, hogy az MSZP-nek is van illegális adatbázisa a választókról. Az ismeretlen személy egy monitoron megmutatja a rendszert, és azt állítja, a szocialisták az utóbbi nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival. Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke a videó megjelenésének másnapján nyilvános tájékoztató keretében mutatta be az úgynevezett CMR-rendszert, bizonyítandó, hogy nincs benne törvénytelen adatkezelés.

Az ügyben indított belső vizsgálat megállapította: a felvételt készítők a VIII. kerületi irodavezető kódjával léptek be április 7-én, hajnalban. A videó egy nappal később jelent meg a portálon. Úgy tudjuk, az illetőt a belső vizsgálat során meghallgatták, és egyelőre nem bizonyított, hogy köze lenne a felvételhez. Az irodavezetőt egyébként nemrég vették fel a szervezethez, a Hárs Gábor képviselővel történő szakítás utáni átszervezés idején. Sőt, a felvételből a hozzáértők számára egyértelmű volt, hogy a VIII. kerületi szervezethez közelálló személyekről lehet szó, a videón ugyanis épp egy józsefvárosi adatbázisrészt mutatnak. A rendszerben minden „kattintást” naplóznak, így vissza tudták követni, hogy mikor és milyen kóddal történt a lekérdezés. Az is bizonyossá vált, hogy egy „klónozott” gépről léptek be a rendszerbe, vagyis nem a párt számítógépéről.

Egy, a Népszabadsághoz a napokban eljuttatott levél ennél több vélt vagy valós részlettel szolgált. A levél szerint a CRM-ről készült felvételt az MSZP budapesti irodavezetőjének közreműködésével készítették, akinek minden belépési jogosultsága megvan. A feljelentő szerint a videó készítésében többen is közreműködtek (őket név szerint említi), a felvételért pedig állítólag félmillió forintot is kaptak egy ismeretlen, de nyilván „Fidesz-közeli” megrendelőtől.

Lapunk azonban kiderítette, hogy a levél szerzője (önmagát egyébként hamisan egy II. kerületi, fiatal szocialista politikusnak beállítva) leginkább személyes konfliktusban lehet a budapesti irodavezetővel, és ezért hozza összefüggésbe az esettel. Az azonban mindenképpen meglepő, hogy a levél szerzője meglehetősen bennfentes információkkal rendelkezik szűk, belső pártügyekről, üzenetében pedig közli azokat a regisztrációs és belépési kódokat, amelyekkel feltöltötték a YouTube-ra a szocialista adatbázis-videót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.