Egy hajléktalan rejtélyes halálhíre - Mi történt a szolnoki piacon?

Halálra rugdostak-e egy hajléktalant a szolnoki piacon? Ha igen, miért nem tud erről a rendőrség vagy a kórház, ahová állítólag beszállították a férfit? Ezek a kérdések egy olyan szolnoki eset kapcsán merülnek fel, amelynek részletei meglehetősen homályosak.

A hajléktalan férfi halálát tényként kezelték az elmúlt napokban Szolnokon, s egy helyi önkormányzati képviselő vizsgálatot követelt az ügyben. Az eset egy internetes portálon, a szoljon.hu-n látott napvilágot először. Egy anyuka, aki gyermekével járt a piacon, s később a rendőrséget is kihívta, azt mesélte el a portálon, hogy április 20-án két-három tizenéves, nagy testű fiú támadott meg egy hajléktalan férfit a piaccsarnok közvetlen közelében egy hétköznap délután, fényes nappal.

Konténer a szolnoki piacon – mindennapi csaták helyszíne
Konténer a szolnoki piacon – mindennapi csaták helyszíne

– Nekifutásból rugdosták a testét, ahol csak érték. Hiába könyörgött a férfi, nem hagyták abba a feje és az oldala rugdosását akkor sem, amikor már elesett – idézte fel az általa látottakat a portálon. – Amikor odaszóltam a fiúknak, hogy hagyják békén az agyongyötört férfit, meglepetten rám néztek, de nem szóltak semmit. Szerintem, ha nem lett volna velem a gyerekem, én sem úsztam volna meg egy-két nagy pofon nélkül. Az édesanya mindehhez hozzátette: betelefonált a rendőrségi ügyeletre, de a kiérkező járőröket már nem várta meg, mert sietnie kellett haza – olvashattuk a szoljon.hu-n.

A piacon a helyiek szerint nem ez volt ez első, ilyen jellegű konfliktus: az általunk megkérdezett kofák szerint a hulladéktároló konténer körül rendszeresek az összetűzések. Ide dobják ki az árusok a megfonnyadt salátaleveleket, összetöpörödött krumplikat, félig megrohadt almát, paradicsomot, nyáron dinynyét, őszibarackot. A fémtároló mellett rendszerint hajléktalanokok, népes családok lesnek arra, hátha találnak még használható élelmet a tárolóban. Amit tudnak, elvisznek. A csarnok dolgozói szerint nem megoldás, ha lezárják a konténert, mert akkor az árusoktól kéregetik el a megmaradt, romlandó árut, akik emiatt gyakran nekik panaszkodnak. A rendőrség többször is kimegy, ellenőrzi a területet, rendet tesz, de amint elmennek, a környékét újból ellepik a guberálók.

A vásárcsarnok általunk megkérdezett dolgozói azt mondták: nem látták a hajléktalan bántalmazását, a konténer a fedett piac területén kívül esik, s nekik senki sem szólt a történtekről. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság néhány nappal ezelőtt közleményben cáfolta, hogy egy hajléktalan férfit, fényes nappal halálra rugdostak volna fiatalok Szolnok belvárosában.

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivő közölte: április 20-án délután hat órakor érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére arról, hogy a zöldségpiacnál több fiatal személy egy hajléktalan férfit bántalmaz. A járőrök hét percen belül megjelentek a helyszínen, ám a bejelentő – aki szemtanúként tüntette fel magát – nem várta meg őket, így ott meghallgatni nem tudták. A rendőrök kiérkezésekor dulakodás, verekedés nem volt. A földön fekve találtak egy hajléktalant, aki szerintük ittas volt, és azt mondta, hogy őt nem verték meg. A rendőrség szerint sérelmére bűncselekményt nem követtek el. Bántalmazásra utaló külső nyomokat nem láttak rajta.

Az eset után két nappal, április 22-én a már idézett hírportálon az egyik hozzászóló a következőket írta: „Ez egy nagyméretű közfelháborodást okozó cselekmény, és még csak meg sem szólal a hatóság? Nekem kell mondani, hogy a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ma hajnalban elhunyt a Hetényiben?”

A rendőrség szóvivője erre úgy reagált: a kérdéses időpontban Szolnok területéről hajléktalan személyt nem szállítottak kórházba, ilyen jellegű sérülésekkel, s ilyen haláleset sem történt. Ha ugyanis a mentők olyan sérültet szállítanak, akinek olyan sérülései keletkeztek, amelyek felvetik a bűncselekmény gyanúját, úgy az esetet jelenteniük kell a rendőrségnek. A szolnoki mentőszolgálat ügyeletese tudósítónk tegnapi érdeklődésére azt közölte: csak hivatalos megkeresésre adhat felvilágosítást arról, hogy kihívták-e a mentőket április 20-án délután a szolnoki piacra.

A szolnoki Hetényi Géza kórház vezetője a rendőrség érdeklődésére azt közölte: az intézménybe a mentők nem szállítottak bántalmazott hajléktalant. A rendőrség – annak érdekében, hogy pontosan feltárja az ügy részleteit – vizsgálatot indított az ügyben.

Az eset miatt a legutóbbi szolnoki képviselő-testületi ülésen Bánóczy Lajos szocialista önkormányzati képviselő napirend előtti kérdést intézett Szalay Ferenc polgármesterhez, azt firtatva, mit tesz a város a hasonló ügyek megelőzéséért? A polgármester válaszában szégyenletesnek és visszataszítónak nevezte a történteket, s bejelentette: további vizsgálatot kezdeményez annak érdekében, hogy mindenki számára megnyugtatóan kiderüljön: mi történt április 20-án a napon a szolnoki piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.