Szocialista belharc Hajdú-Biharban

Határozatképtelenség miatt eredménytelenül zárult az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezetének szerda estére tervezett küldöttgyűlése, ahol Oláh Lajos megyei elnököt szerették volna megbuktatni.

A párt „belső ellenzéke” immár az összes megyei párttagot várja egy nagyrendezvényre.

A hajdú-bihari MSZP-ben azért vetődött fel a teljes tisztújítás szándéka, mert a parlamenti választáson országosan itt érték el a legrosszabb területi listás eredményt a szocialisták: mindössze 14,04 százalékot kaptak, így egyedül Oláh Lajos szerzett listás képviselői mandátumot. A „belső ellenzék” szerint a fővárosban élő elnöknek le kellene mondania megyei listás mandátumáról, inkább országos listás helyéről kellene a parlamentbe jutnia, hogy a helyére Hajdú-Biharból delegálhassanak képviselőt. Fölmerült Gyula Ferencné neve, akinek – mivel egyéniben kikapott – most búcsúznia kell a parlamenti képviselőségtől.

Az ügyről Forgács Barnabás, FVM-szakállamtitkár, debreceni politikus, az Oláh-ellenes csoport egyik tagja érdeklődésünkre azt mondta: a választáson leszerepelt jelenlegi megyei vezetés nem ad teret az eltérő véleményeknek, ezért új elnökséget kell választani. Hozzátette: a kisstílű egyezkedéseknek vége, új alapokra kell helyezni a politizálást, ezért hívják a megyei párttagokat jövő szerdára egy böszörményi fórumra.

Oláh Lajos – közlekedési, hírközlési és energiaügyi államtitkár – kijelentette: nem mondhat le mandátumáról, mert ez esetben országos listás helye is elveszne. Híve egy tisztázó, elemző beszélgetésnek – mondta –, de a szerdai határozatképtelen küldöttgyűlés bebizonyította, hogy a többség nem partner a személyes indíttatású puccsokban. (K. Zs.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.