Mi gátolja a rákos betegek gyógyítását a Dél-Dunántúlon?

A pécsi egyetem egyik közbeszerzési eljárását – a kiíró szerint – abszurd érvvel támadta meg a pályázat vesztese, s ez a taktikai lépés akár rákos betegek ezreinek ronthatja a gyógyulási esélyét a Dél-Dunántúlon.

A Dél-Dunántúl daganatos betegeinek ellátásában meghatározó szerepet tölt be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjának onkoterápiás intézete. A klinikai központ megkezdte az intézet eszközparkjának korszerűsítését, s ennek egyik fontos mozzanata a sugárterápiához szükséges alapvető berendezés, a lineáris gyorsító cseréje. A milliárdos értékű gép beszerzésére az egyetem közbeszerzési eljárást írt ki, két konzorcium jelentkezett. A pályázatot a Varian Medical System International AG által vezetett konzorcium nyerte.

Az április 15-én kihirdetett eredményt megtámadta a vesztes, a Medirex Zrt. vezette konzorcium. Arra hivatkozva kért jogorvoslatot, hogy a saját pályázata hiányos volt, így azt ki kellett volna zárni, még az értékelés előtt. Márpedig ha a vesztest kizárják, a pályázatot eredménytelennek kellett volna nyilvánítani, mivel a közbeszerzési törvény úgy rendelkezik: egyetlen pályázó esetén új kiírásra van szükség.

Molnár Dénes, a PTE jogász végzettségű vagyongazdálkodási igazgatója azt állítja: a törvény tavalyi módosítása óta nem ritka, hogy a pályázati vesztesek a Pécsett is bevetett taktikával próbálják érvényteleníteni a számukra kedvezőtlen döntést. Szerinte a pécsi egyetem döntése szabályos volt, és a jobb ajánlat lett a győztes. A Varian Medical System irányította konzorciumtól az egyetem havi 55 ezer euróért bérelné a lineáris gyorsítót, tíz éven át. Ez az ajánlat 40-50 millió forinttal volt kedvezőbb, mint a vesztesé, amelynek műszaki tartalma megegyezik a győztesével. Molnár hozzátette: a pályázat tárgyalásos volt, vagyis a két jelentkező megismerhette egymás eredeti – aztán a tárgyalások nyomán módosuló – ajánlatát. Molnár nem tartja kizártnak, hogy a vesztes – azt látva, hogy nem tud a győztes ajánlatánál jobbat adni – inkább a fellebbezésben és egy új pályázat kiírásában bízott.

Kollár Lajos, a klinikai központ főigazgatója a vesztes cég fellebbezését abszurdnak és elkeserítőnek minősíti. Kollár szerint a régió több tízezer rákos betegének gyógyulási esélye csökkenne, ha az egyetem visszavonná döntését, és késne a korszerűsítés. Az onkológiai intézet berendezései ugyanis aggasztóan elöregedtek, s április 27-én épp az immár tízesztendős lineáris gyorsító hibája gátolta a gyógyítást.

A Medirex cáfolja az egyetem állításait. Tóth János, a cég vezérigazgatója azt mondja: hogy ők nemcsak a saját pályázatukat támadták meg, hanem a vetélytársét is, mert azt is érvénytelennek tartják – tartalmi okokból. Tóth hozzátette: az egyetem többször is hiánypótlásra adott lehetőséget a pályázóknak, s ezzel – hangsúlyozta – szerinte a konkurencia esélyeit javították. A vezérigazgató kijelentette: hamisnak véli az egyetem hivatkozását a rákos betegek kiszolgáltatottságára, és bízik a Közbeszerzési Döntőbizottság ítéletében.

A Közbeszerzési Döntőbizottság – várhatóan – két-három hónap alatt határoz a vesztes fellebbezéséről. Az egyetem nem vár erre, miután máris megkötötte a szerződést a győztes konzorciummal. Erre bátorította az intézményt, hogy a döntőbizottság – bár tudott a vesztes fellebbezéséről – nem tiltotta meg a szerződéskötést. Ha utóbb mégis a vesztesnek ad igazat a bizottság, akkor az egyetemre bírságot róhatnak ki.

Sugárterápiás kezelés a pécsi klinikán
Sugárterápiás kezelés a pécsi klinikán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.