Alakul az Orbán-kormány

Orbán Viktor,a Fidesz elnöke, miniszterelnök-jelölt tegnap sajtótájékoztatón megkezdte leendő kormánya tagjainak bemutatását.

Mint kifejtette: eleget kíván tenni Sólyom László köztársasági elnök megbízásának. A Fideszre és a KDNP-re, a nemzeti együttműködési rendszerre „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző” – hangoztatta. A kormányfő munkáját a miniszterelnökség szervezi, vezetője a miniszterelnök államtitkára lesz. Erre Orbán Varga Mihályt kérte fel, aki „azt segíti, hogy a kormányzati munka a választók által megszabott politikai irányba haladjon”.

A miniszterelnökségi államtitkárságon főtanácsadók is lesznek mellette; a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja – miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja a tárgyalásokat –, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül maga is részt vegyen ezek alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni.

Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki az IMF-fel kapcso latban mellette fog dolgozni. A miniszterelnöki szóvivő Szijjártó Péter lesz, de rajta kívül lesz kormányszóvivő is.Nem leszMiniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munka koordinálása a közigazgatási és igazságügyi miniszter feladata lesz. Erre a Fidesz elnöke Navracsics Tibort kérte fel, aki egyúttal miniszterelnök-helyettes is lesz. Ő a felelős a minisztériumok és a kormány teljes igazgatási munkájának koordinálásáért.

Orbán hangsúlyozta, hogy nem lesznek „csúcsminisztériumok”. Ami a menetrendet illeti: még a kormány felállása előtt szeretnének a parlament elé terjeszteni néhány törvényjavaslatot, például az adómódosítási törvényeket. A kormány eskütételének idején a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság már „számokkal szolgál”. Ennek megfelelően a megalakuló kabinet június első felében törvényeket terjeszt a parlament elé, elsősorban a gazdasággal kapcsolatos jogszabályokat. Ez azért is fontos, mert július elsejével módosítják az adótörvényeket, és biztos, hogy a nyár végén tárgyalnak az IMF-fel.

Varga Mihály, Navracsics Tibor, Orbán Viktor és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón
Varga Mihály, Navracsics Tibor, Orbán Viktor és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.