Korhatáros karika a 'családellenes' filmekre is?

A médiatörvény alapelvei közé kerüljön be, hogy a műsorszolgáltatás nem irányulhat a családok, a házasság intézményének megsértésére – egyebek közt ezzel javítana a Népesedési Kerekasztal az alacsony termékenységen. Kiemelték: bíznak abban, hogy a leendő kormány prioritásként kezeli a kérdést.

A leendő kormány egészen konkrét javaslatokat vár tőlünk, úgy tűnik, hogy prioritásként kezeli majd a népesedés kérdését – fogalmazott Kopp Mária, a SOTE Magatartás-tudományi Intézetének igazgató-helyettese, a Népesedési Kerekasztal kezdeményezője. Az MTA szervezésében tavaly létrejött kerekasztal célja, hogy megszülethessenek a tervezett gyerekek Magyarországon. A Fideszt Matolcsy György leendő gazdasági miniszter képviseli a kerekasztalban, Kopp Mária szerint már csak ezért is okuk van azt hinni, hogy javaslataik egy része megvalósulhat.

A kerekasztal nyolc munkacsoportjában a szakemberek a családtámogatási rendszerrel, a munka és a magánélet összehangolásával, a lakáshelyzettel és az esélyegyenlőséggel kapcsolatban dolgoznak ki javaslatokat.

Tegnap a közbeszéd alakításával, a médiumok, az önkormányzatok és az egyházak szerepével foglalkozó munkacsoportjuk mutatta be elképzeléseit. Kiemelték: kutatások szerint a gyerekvállalás az egyik legfőbb egészségvédő faktor, ennek hiánya nagyobb kockázati tényező, mint a dohányzás vagy az elhízás. Csakhogy erről szinte senki nem tud, épp azért a munkacsoport szerint a népegészségügyi programoknak legalább olyan súllyal kellene támogatnia a gyerekvállalást, mint például a dohányzás elleni kampányokat.

– A médiatörvényt valószínűleg megváltoztatják, azt javasoljuk, hogy az alapelvek közé kerüljön be az is, hogy a műsorszolgáltatás nem irányulhat a családok, a házasság intézményének megsértésére – mondja Buczkó Péter, az ORTT panaszbizotságának tagja, a kerekasztal munkatársa.

Javasolják, hogy a műsorok meghatározott arányban foglalkozzanak a családok helyzetével. Ne csak az erőszakos vagy szexuális tartalmúak legyenek korhatárosak, hanem azok is, melyek „a gyerekek családba, szülőkbe vetett bizalmát rombolják”. A munkacsoport a reklámok esetében is hasonló változtatásokat javasol. Továbbá pályázatot írnának ki olyan kisfilmek készítésére, amelyek bemutatják a megváltozott férfi és női szerepeket, „a férfiak és nők közötti együttműködés új formáit”, az igazságosabb munkamegosztást.

Ami az önkormányzatok szerepét illeti: kiírnák a Családbarát önkormányzatok versenyét. Ezt a címet azok a települések nyerhetnék el, melyek akadálymentes utakkal, boltokkal, családbarát hivatalokkal, színvonalas játszóterekkel, parkokkal rendelkeznek. A cím – a Családbarát munkahelyekhez hasonlóan – nemcsak dicsőséggel, hanem egy sor gyakorlati előnynyel is járna, például egyes pályázatok elbírálásánál.

A gyermekvállalás a legfőbb egészségvédő faktor
A gyermekvállalás a legfőbb egészségvédő faktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.