Szakszervezetek várakozó állásponton

A közszféra szakszervezetei partnerséget, az MSZOSZ elsősorban foglalkoztatásbővítést vár az új kormánytól. A formálódó kabinet összetételéből mindazonáltal úgy tűnik, a munkaügy nem élvez majd prioritást.

Nagy várakozás előzi meg az új kormány programját a munka világában. A szakszervezetek már előálltak követeléseikkel. Mindazonáltal az új kormány összetételét prognosztizáló hírekből arra lehet következtetni, hogy az Orbán-kabinet sürgős teendői között nem élveznek majd prioritást a munkaügyi kérdések. Nem lesz ugyanis önálló munkaügyi tárca.

Pataky Péter, azMSZOSZ elnöke ezt önmagában nem tartja ördögtől valónak, hiányérzete inkább amiatt van, hogy egyelőre nem látható, hol lesz az új struktúrában a munkaügyi tárca feladatköre. Úgy véli, a kormánynak figyelnie kell arra, hogy a választások révén csak parlamenti felhatalmazást nyert el jelentős döntések meghozatalára, de szükség van arra is, hogy e döntéseket a szakszervezetekkel egyeztesse. Az MSZOSZ elvárásai között első helyen a foglalkoztatás bővítése áll. A kérdés ugyanis az – mondta Pataky –, hogy mennyi legális és tisztes megélhetést biztosító munkahely lesz az országban. A tapasztalatok szerint a közmunkák csak ideiglenesen oldják a szociális feszültségeket, és a határozott idejű munkaszerződések sem jelentenek megnyugtató megoldást. Az érdekvédő emlékeztetett arra, hogy a kampányban minden párt megígérte a foglalkoztatás bővítését. A szakszervezetek és az új kormány kapcsolata akkor kezdődik majd, ha a megalakult kabinet képviselője, remélhetőleg a miniszterelnök, megjelenik az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén – fogalmazott Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki partnerséget, törvényességet és korrekt tárgyalásokat vár. Azt mondta: a munkavállalói érdekek állandó értéket képviselnek, függetlenül attól, hogy milyen politikai beállítottságú kormány van hatalmon.

A Liga is nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Orbán-kormány érdemi tárgyalásokat folytat majd a szakszervezetekkel, valamint ahhoz, hogy a Fidesz a következő ciklusban az általa meghirdetett nemzeti együttműködés elve mentén kormányoz majd. A szakszervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint bíznak abban, hogy a kétharmados többség megszerzését lehetővé tévő támogatottsága mellett az ezzel járó felelősséget is kellően átérzi a Fidesz, amelytől elvárható, hogy kormányt alakítva – választási ígéreteihez híven – elsősorban az ő helyzetükön javítson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.