Összekötő láncszem a fekete közösséghez

Amikor egyszer egy családon belüli erőszakhoz riasztották, az elkövető férfinak az nem tetszett, hogy csupa nőt küldtek az eset kivizsgálására. Egy fekete nő pedig panaszosként kifejezetten fehér férfi tiszthez ragaszkodott, talán azt feltételezve: úgy többet érhet el.

De Sonia Pruitt,mintmondja, nem neheztel, hanem „tanulási folyamat” részeként fogja fel mindazon eseteket, amikor megkülönböztetés érte akár fekete, akár pedig női rendőrként.

A kétgyerekes családanya tizennyolc éve dolgozikMaryland állam Washingtonnal szomszédos egyik megyéjében, az utóbbi öt esztendőben őrmesterként. Nem hallgatott fővárosi zsaru apjára, aki lánya biztonságát féltve próbálta őt lebeszélni a pályáról. Önmagára viszont igen, amikor az 1980-as években félbeszakította biológusi tanulmányait. Az ablaktalan laboratóriumot képtelen volt elviselni. Friss levegőre vágyott.

– Úgy megyek a munkába, hogy mindennap a hasznára akarok lenni valakinek. Kisebbségi rendőrtiszteként értem, hogyan működik a fekete közösség, hiszen magam is benne élek. A szerepem kettős: a fekete közösséget és a rendőrséget is szolgálom, összekötőnek tekintem magam – meséli. Amikor megemlítem, hogy a Winston Churchill gimnázium mellett van lapunk irodája, felajánlja, szívesen házhoz jön. Jelenlegimunkakörében éppen az iskolákban dolgozó rendőrök munkáját felügyeli, a környékünkön is. Volt korábban nyomozó, sajtótiszt, „biciklis rendőr” – ez utóbbival üzletek, parkolóházak környékén teszik láthatóbbá az egyenruhások jelenlétét.

Amerika törekszik rá, hogy –mint például a Legfelsőbb Bíróság tagjai vagy a nagy tévécsatornák arcai esetében – a rendőrség is minél jobban tükrözze a társadalom összetételét. Növekszik a nők, az ázsiai amerikai vagy az afroamerikai rendőrök száma. Utóbbiakat főleg a nagyvárosokban és környékükön látni az utakon. 88 ezren vannak összesen. Ez a teljes rendőri állomány valamivel több mint tíz százalékának felel meg, miközben az USA 300 milliós lakosságából minden hetedik-nyolcadik fő afroamerikai.

Sonia Pruitt érzékelteti: nem olyan egyszerűen megy ez, hogy csak növelni kell a számukat, és minden egy csapásra megoldódik. „Beszéljünk őszintén! Az amerikai rendőrség képe egy fehér férfiak alkotta testület képe. A polgárháborús idők, a tiltakozások óta él a fekete családokban annak emléke, hogy zaklatták, őrizetbe vették őket, kegyetlenül bántak velük. Ezt nem felejtik el, hanem egyik családtag tovább adja a másiknak. Belülről fakadó bizalmatlansággal viseltetnek a feketék a rendőrséggel szemben. De erre én azt szoktam mondani: bárhová mész is az életben, előfordulhat, hogy nem megfelelően bánnak veled vagy akárki mással”.

Érezhető-e változás az elmúlt másfél évben, Barack Obama elnök megválasztása, illetve Eric Holder, az első fekete igazságügyminiszter – az USA „legfőbb rendésze” – kinevezése nyomán? Pruitt szerint még nem telt el elég idő a változáshoz. Munkája során azonban már korábban is érezte, változóban van a fekete és a nem fekete rendőrkollégák viszonya. Holder pedig, aki a legmagasabb szinten viszi az afroamerikaiak tapasztalatvilágát a rendészeten belülre, egyértelműen példakép. – Támogatom őket döntésükben, ha ők is az én pályámat választják – mondja Pruitt őrmester arra a kérdésre: szívesen látná-e egyszer majd a gyerekeit is rendőregyenruhában.

„Fordított gettósodás”: Borsodban lehet a magyar Harlem

Egy komplex amerikai felzárkóztatási program, a Harlemi Gyermekövezet (HCZ) átvételét és a roma kérdéskörhöz való igazítását fontolgatják Magyarországon; a projekt Észak-, Északkelet-Magyarországon mutatkozhat majd be. – Aki huszonöt évvel ezelőtt járt a Harlemben, és megnézte most is, jól láthatja a különbséget – mondta Szombati Béla washingtoni magyar nagykövet, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy és az oktatás együttműködésére épülő terv adaptálásának ötletgazdája. A manhattani sikerek nyomán az Obama-adminisztráció is tízmillió dollárt szán arra, hogy a harlemi példa az USA más nagyvárosaiban is megragadjon. A magyar szociális tárca 4,5 millió forintot adott a Szalai Júlia szociológus vezette előkészületekre.

Az őszi önkormányzati választások után választhatják ki az első hazai helyszínt, ahol kísérleti jelleggel elindulhat a „fordított gettósodást” célzó, a többségi és a kisebbségi lakosság együttműködésére épülő program. (Washingtoni tudósítónktól)

Sonia Pruitt őrmester
Sonia Pruitt őrmester
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.