Megvannak a magyartételek

Jövő hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák: elsőként magyar nyelv és irodalomból írásbeliznek a diákok – középszinten 91 029-en, emelt szinten pedig 1127-en. A diákoknak szövegértési, szövegértelmezési feladatokat is meg kell oldaniuk.

Tavaly középszinten például Mikszáth Kálmán Jókai Mórról írott életrajzi regényének epilógusához kapcsolódóan kellett feladatokat megoldani, de terítékre került két kortárs író – Lázár Ervin és Spiró György – is. A magyarvizsga feladatlapjain az értelmezést segítő szempontok és szövegrészletek is szerepelnek; ezért nem lehet a tételeket már egyszerűen a rádióban beolvasni, és ezért lehetett óriási botrány a tételek kiszivárgásából az új érettségi első évében, 2005-ben (a vizsgák előtt lehetett tudni a feladatokat). Azóta szigorú biztonsági intézkedések mellett állítják össze és szállítják ki az iskolákba a feladatsorokat.

Azoknak a tárgyaknak a feladatlapjai, amelyekből csak kevesen vizsgáznak, már a jegyzőknél vannak. A magyar és a matematika feladatsorokat már kisorsolták, ám azokat csak ma szállítják ki a jegyzőkhöz. Innen vihetik el a vizsga hajnalán az iskolaigazgatók.

Az idén összességében 139 453-en érettségiznek, úgy kétezerrel többen, mint tavaly. Közülük azonban csak 93 ezer diák az igazi „végzős”. A többiek korábbi eredményeiket szeretnék javítani, feltehetőleg a felvételi érdekében, vagy előrehozott vizsgát tesznek. Ez utóbbi vizsgatípus száma évről évre nő: az idén az alacsonyabb évfolyamokra járó diákok több mint 39 ezer ilyen vizsgát tesznek le. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők is egyre aktívabbak: öszszességében 12 ezer kiegészítő vagy ismétlő vizsgát tesznek le, és több mint 6 ezren élnek a szintemelő érettségi lehetőségével. A felvételin pluszpontot is érő emelt szintű érettségit az idén tíz százalékkal többen szeretnék letenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.