Lendvai Ildikó lehet a parlament egyik alelnöke

Az MSZP elnöksége és megyei elnökei is egyhangúan támogatták Mesterházy Attila frakcióvezetői megbízatását, ezzel eldőlni látszik egy kisebb presztízscsata. Forrásaink szerint a leköszönő pártelnök, Lendvai Ildikó a parlament egyik alelnöki székét kaphatja.

Várhatóan Lendvai Ildikó, azMSZP távozó elnöke kapja meg az egyik ellenzéki pártnak kiosztott alelnöki posztot az Országgyűlésben – értesült megbízható forrásokból a Népszabadság. Az ügyben még nincs hivatalos döntés, a pártok közötti egyeztetések sem tartanak még ennél a pontnál, ahogyan az MSZP felső vezetői körében is egyelőre „csak erős gondolkodás” van az ügyben. Több név is felmerült e posztra, így például Kovács László volt uniós biztosé, Szili Katalin volt házelnöké, Mandur László eddigi parlamenti alelnöké, de egyes forrásaink Göndör István frakcióvezető-helyettest is a lehetséges jelöltek közé sorolták. Ugyanakkor informátoraink biztosra veszik, hogy a pártelnöki székből távozó Lendvai Ildikó a legesélyesebb a posztra. Nemcsak parlamenti rutinja egyértelműsíti esélyeit, de ez egyfajta gesztus is lenne az elmúlt időszakban végzett pártelnöki munkájáért. Kérdés, hogy vállalná-e a feladatot. Úgy tudjuk, adott feltételek között nem zárkózna el előle.

Az MSZP elnöksége és megyei elnökei tegnap maratoni értekezleten tárgyaltak a következő időszak forgatókönyveiről. Mindkét testület egyhangúan támogatta Mesterházy Attila frakcióvezetővé választását. Lapunk megtudta: Mesterházy mögött teljes volt az egység, a frakcióvezetés többi posztjának betöltését (helyettesek, frakcióigazgató) azonban még nyitva hagyják. Erről a május harmadikán ülésező képviselőcsoport foglalhat állást.

Lendvai Ildikó pártelnök tegnap sajtótájékoztatón erősítette meg a lapunk tegnapi számában közölteket. Így az elnökség kezdeményezte a kongresszus összehívását június első hétvégéjére, és megindította az ehhez szükséges pártkonzultációt. A beérkező véleményeket a május 21-én vagy 22-én megtartandó választmány összegzi. Felidézte a menetrend alternatíváit: az egyik szerint a júniusi kongresszus pártelnököt választ, és azonnal belekezd a teljes, felmenő rendszerű tisztújításba, a másik szerint a pártelnök megválasztása után előbb új alapszabályt készítenek elő kora őszre, és csak az önkormányzati választás után indítják el a teljes tisztújítást. Lapunk forrásai szerint a megyei elnökök többsége ez utóbbi mellett foglalt állást, az érdemi döntést azonban a kongresszus hozza.

Lendvai arra a felvetésre, mennyire lehet hiteles az MSZP megtisztulása úgy, hogy a frakcióban benne vannak a „nagy öregek”, a sajtótájékoztatón azt válaszolta: „öreg a hóhér”, majd hozzátette: a listát demokratikusan állították össze, és természetes, hogy azok a párttagok szerepelnek rajta, akiknek a kongresszus ismeri és elismeri a teljesítményét.

Kiss Péter az MSZP elnökségének és megyei elnökeinek tanácskozására érkezik
Kiss Péter az MSZP elnökségének és megyei elnökeinek tanácskozására érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.