Kormányalakítás: a miniszterek biztosak

Alcsúton, a Sport Szállóban tanácskozott tegnap a Fidesz elnöksége, ahol a következő időszak menetrendjét határozták meg. A Fidesz úgy kalkulál, hogy mivel a köztársasági elnök május 14-re hívta össze a parlament alakuló ülését, a kormány néhány hét alatt megalakulhat. (A választások jogerős végeredménye, a jogorvoslati határidők lezárulta viszont május 16-a. Nyilván ezért is szóltak arról a hírek, hogy május 17-én lehet legkorábban a T. Ház első ülése.) Orbán Viktor a Hír TV-nek nyilatkozva a múlt héten azt mondta, május végén–június elején lehet számítani az új kormány megalakulására.

Noha a Fidesz elnöke a választások második fordulója után is elhárította a kormánylistára vonatkozó kérdéseket, lapunk úgy értesült: nemcsak a miniszterek, de már az államtitkárok névsora is megvan. De a lista még változhat – mondta egyik forrásunk.

Mint azt április 2-án a Népszabadság megírta, a miniszterelnök nyilvánvalóan Orbán Viktor lesz – aki négy csúcstárcát és további négy minisztériumot tervez. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke koalíciós miniszterelnök-helyettes lesz, bár az elnevezés még kérdéses. Varga Mihály Orbán Viktor kabinetfőnöki székébe kerül, napi operatív felelős lesz, a kapcsolattartó a csúcstárcák és a miniszterelnök között, lehet, hogy ő is miniszterelnök-helyettesi pozícióban. Navracsics Tibor kancelláriaminiszter, MatolcsyGyörgy nemzetgazdasági csúcsminiszter, Fellegi Tamás infrastrukturális csúcsminiszter, Réthelyi Miklós pedig humán csúcsminiszter lesz. A magyar diplomácia irányítója Martonyi János, a belügymininiszter Pintér Sándor, a honvédelmi miniszter Hende Csaba lesz, az agrártárca élére pedig Fazekas Sándor kerül. A hírek szerint a „csúcsminiszteri” és a miniszteri bársonyszék várományosait néhányszor már össze is hívta Orbán Viktor.

A csúcstárcák „minisztériumait” államtitkárok irányítják; ismert fideszes politikusok is államtitkárok lesznek a második Orbán-kormányban –erről a Nol-on tegnap már beszámoltunk. Répássy Róbert az igazságügyi, Balog Zoltán a roma integrációs, Szászfalvi László az egyházügyi, Győri Enikő az EU-államtitkárságot vezetheti. Államtitkári posztra számíthat Nyitrai Zsolt (infokommunikációs), Olajos Péter (megújuló energiák), Halasi Tibor (vagyongazdálkodás), valamint kereszténydemokrata politikusok is. Hoffmann Rózsa az oktatásért, Soltész Miklós a szociális ügyek vagy az ifjúsági területért felel az úgynevezett humán csúcstárcánál, az egészségügyek irányítására Szócska Miklós esélyes. A kiszivárgott hírek szerint egy államtitkárság élére kerülhet a Fidesz soproni egyészségpolitikusa, Molnár Ágnes, mégpedig az infrastrukturális csúcstárcánál a fejlesztésekért felelhet. Simicskó István honvédelmi államtitkár lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.