Az igazságszolgáltatás állatorvosi lova

A Kulcsár-ügy az igazságszolgáltatás állatorvosi lova – hangoztatta védőbeszédében a brókerbotrány elsőrendű vádlottjának ügyvédje a Fővárosi Ítélőtáblán tegnap. Szerinte a rendőrség, az ügyészség és a bíróság évtizedes problémái figyelhetők meg a Kulcsár Attila exbróker és társai ellen folytatott, már hét éve húzódó eljárásban. Ez pedig a Fővárosi Bíróság által hozott ítélet megalapozatlanságához vezetett, amit másodfokon nem lehet orvosolni.

Megalapozatlan és hiányos az elsőfokú ítélet – ezt az álláspontot képviselte az ítélőtáblán tartott múlt heti első tárgyalási napon a vádhatóság képviselője is, ezért ugyancsak az eljárás megismétlését kezdeményezte. A fellebbviteli főügyész szerint a hibás ítélet nem azt jelenti, hogy a vádlottak ne követtek volna el bűncselekményt, ám nem azokat a cselekményeket róhatják a terhükre, amelyre alapozva elmarasztalták őket.

Például: az exbrókert sikkasztás miatt is elítélték, miközben inkább csalás történt. Ugyanakkor Kulcsár szerepe, illetve az ügyfelek pénze feletti rendelkezési jogosultsága sem teljesen tisztázott, ez pedig az összes többi vádlott cselekményének minősítésére hatással lehet. Így az ügyész azt hangoztatta, hogy az elsőfokú bizonyítás megismétlésére van szükség.

A kezdeményezésekről az ítélőtábla várhatóan a jövő héten dönt. Ha a teljes eljárást meg kell ismételni, a többmilliárdos kárt okozó K & H-ügyben 2003 óta folyó huzavona még több évig folytatódhat. A Fővárosi Bíróság ugyanis először 2006 májusában tartott tárgyalást, és az ítélet csak 2008 augusztusában született meg. Amennyiben a körülbelül kétszáz tanút ismét ki kívánják hallgatni – és a tényállás tisztázására esetleg újabb szakértőket is bevonnak –, ennél sokkal gyorsabban másodjára sem lehet lezárni az ügyet. Ráadásul a megismételt eljárásban hozott elsőfokú ítélet ellen újabb fellebbezésnek van helye.

A Fővárosi Ítélőtábla előtt a brókerbotrány első számú vádlottja
A Fővárosi Ítélőtábla előtt a brókerbotrány első számú vádlottja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.