Állásába került a nyomravezetői díj

A munkaügyi bíróság szerint jogellenesen bocsátották el a rendőrség kötelékből annak az alsóörsi postásnőnek a lányát, aki – miután 2007 decemberében értesítette a kollégáit a sikkasztással gyanúsított édesanyja hollétéről –felvette a nyomravezetői díjat. A rendőrség szerint szó sincs bosszúról.

Tíz évig dolgozott a balatonfüredi rendőrkapitányság segédhivatalában az az előadó, akit néhány hónappal ezelőtt létszámleépítésre hivatkozva kirúgtak az állásából. A Veszprémi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint a hölgyet jogellenesen távolították el a kapitányságról. Az állását vesztett nő ugyan nyilatkozott lapunknak, ám a megjelenésre váró cikket olvasva nem járult hozzá sem a neve, sem a szavai közléséhez. A történtek megértéséhez tudni kell, hogy az illető annak az alsóörsi postásnőnek –Csécs Zoltánnénak – a lánya, aki 2007. november végén eltűnt a rábízott nyugdíjakkal, majd a pénz nagyobb részét elköltve két hétig Ausztriában bujkált. Nem sokkal a postásnő eltűnését követően a Magyar Posta és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 500-500 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

Csécs Zoltánné Ausztriából hazatérve egy soproni panzióban húzta meg magát, majd egy telefonfülkéből felhívta a lányát, aki a hívást követően azonnal besietett a munkahelyére, a balatonfüredi kapitányságra, ahol bejelentette, hogy a rendőrök merre találhatják meg az édesanyját. Negyedórával később a soproni rendőrök elfogták az akkor még szökésben lévő postásnőt.

Nem sokkal az eset után a postásnő lánya bejelentkezett a nyomravezetői díjért. Az ügy jogi részét sem a Magyar Posta, sem a rendőrség nem vitatta. Halmi Júlia, a megyei rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: a rendőrségi törvény ugyan megtiltja, hogy a hivatásos állományú dolgozóknak nyomravezető díjat fizessenek ki, ám ez a korlátozás nem vonatkozik a közalkalmazottként foglalkoztatott rendőrségi dolgozókra.

– Korábban egyszer sem fordult elő, hogy egy rendőrségi alkalmazott kérje a nyomravezetői díjat – teszi hozzá Halmi Júlia. – Azt pedig elképzelni sem tudtam volna, hogy valaki a saját édesanyjának a bejelentéséért igényelje a pénzt.

Bár a rendőrségen nem vitatták a kifizetés jogszerűségét, több rendőri vezető is kifejtette a füredi előadónak, hogy etikátlannak tartják a magatartását. Információink szerint a hölgy a nyomravezetői díjból fizette vissza a főiskolai tanulmányaira felvett diákhitelének jelentős részét.

Megkerestük Csécs Zoltánnét is, ám ő nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Bárándy György, a postásnő ügyvédje szerint etikailag az is kifogásolható, hogy a postásnő lánya egyetlen fillért sem adott a nyomravezetői díjból az édesanyjának, aki pedig az ellene folyó büntetőeljárás során több részletben igyekezett saját erőből törleszteni a sikkasztással okozott kárt.

A díj kifizetését követően a füredi kapitányságon a postásnő lánya körül megfagyott a levegő. Miután megszerezte az igazságügyi ügyintézői főiskolai diplomáját, hiába kérte a munkáltatójától, hogy sorolják át a bértáblán egy magasabb kategóriába, ez nem történt meg. A munkáját 2008 végén előbb úgynevezett szakirányítói ellenőrzés, majd egy fegyelmi vizsgálat keretében vették górcső alá. A vizsgálat az ügykezeléssel kapcsolatban számos apróbb hiányosságot tárt fel, az emiatt kiszabott enyhe büntetést a postásnő lánya tudomásul vette.

Tavaly tavasszal előbb fél évre átirányítottak Pápára, aztán Várpalotára, végül az idén februárban felmentéssel megszüntették a közalkalmazotti jogviszonyát, részben a rendőrségi létszámcsökkentésre, részben a beosztása megszűnésére hivatkozva.

A postásnő lánya munkaügyi bírósághoz fordult. A bíróság a jogerős ítéletében azt állapította meg, hogy jogellenes volt a felmondás, mivel a füredi kapitányságon valójában nem szűnt meg a nő korábbi munkaköre, a segédhivatalban a feladatokat korábban is és jelenleg is három alkalmazott látja el. Az ítélet szerint a létszámleépítést kifejezetten a hölgy munkaviszonyának megszüntetése érdekében hajtották végre. A jogellenes felmondás miatt a rendőrség négyhavi munkabért köteles fizetni a volt dolgozójának.

Halmi Júlia azt mondta: tény, hogy a postásnő lányával szemben bizalomvesztés következett be a füredi kapitányságon, ám szó sem volt semmiféle bosszúhadjáratról. Hozzátette: felajánlottak a munkatársuknak egy határozott idejű szerződést a várpalotai kapitányságra, ám ő azt nem fogadta el.

A postásnő lánya jelenleg munkanélküli.

Az Alsóörsön postásként dolgozó Csécs Zoltánné 2007 szeptemberétől több esetben nem kézbesítette ki a pénzes utalványokat, a címzettek helyett maga írta alá a szelvényeket, majd 2007. november 27-én a kerékpárját hátrahagyva a postástáskájából kivett 588 ezer forinttal elhagyta a települést. Mint később kiderült, busszal Ausztriába utazott, ahonnan két héttel később tért vissza Sopronba, ahol a rendőrök elfogták. A Veszprémi Városi Bíróság 2009 tavaszán Csécs Zoltánnét sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen 10 hónapi börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztette. Az enyhe ítéletet az indokolta, hogy a postásnő a büntetőeljárás alatt 978 ezer forintot megtérített a kárból. Bárándy György, Csécs Zoltánné ügyvédje kérdésünkre nem árulta el, hogy honnan volt pénze a postásnőnek a kártalanításra. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, tudomása szerint Dobray György rendező még nem mondott le arról a tervéről, hogy filmet készítsen a postásnő történetéről, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudott konkrétumokat említeni.

A füredi rendőrkapitányságon dolgozott kirúgásáig az alsóörsi postásnő lánya
A füredi rendőrkapitányságon dolgozott kirúgásáig az alsóörsi postásnő lánya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.