UP: A tyúktolvaj oligarcha és a magánérdek-söralátét

„Egy mindenki számára élhetőbb jövő reményében szórakoztam és szórakoztattam." Pataky Attila, előadóművész (Blikk, 2010. április 27.)

„Az istentisztelet után újból begyűjtötte a lányokat, hazavitte őket, majd elugrott a közeli kisboltba megvenni a Nemzeti Sportot. Miután alaposan áttanulmányozta a labdarúgó-NB I e heti fordulójának eseményeit, hozzálátott esti beszéde megírásához. A győzelmi beszéd egy budai vendéglő kerthelyiségében, a szikrázó napsütésben született meg.” Így készült a Fidesz-elnök a kétharmadra! (Blikk, 2010. április 26.)

Kérdem én, mégis milyen világcsúcs-forradalom? Oxigénmaszk nélkül, amikor a kommunisták utolsó leheletükkel csak azért megállítják az egész várost, hogy fejreállhasson egy ártatlannak tetsző személygépjármű a Kossuth Lajos utcában, és a levitézlett főpolgármester kimenthessen egy polgárt belőle?

Különösen ravasz kampányfogás, évek óta szervezett partizánakció, évtizedre kellett lezárni a Keleti környékét (tényleg emlékszik még valaki arra az időre, amikor teljesen ép felületű volt Budapest közepe?), délen beszűkíteni a Bocskai-Fehérvári bottle-necket, északon blokád alá vonni a Margit hidat, a Kálvin teret meg a többit, de pénz nem számít, csak a hatalom, a magánérdek felülírja az aluljárót.

Én értem, hogy a nemzeti együttműködés rendszere nem teremthető meg egy csapásra, talán még kettőre sem, távol álljék tőlem a csodavárás, mint Makó Kánaántól, itt járnak még köztünk az offshore lovag oligarchák, akiket nem lehet levetni, mint egy alsónadrágot, nyilván, bár meg kívánom jegyezni, hogy a nagyhalak léte még nem ok a tyúklopásra, amely fölött viszont nem lehet szemet hunyni, sőt szemet kell nyitni felettük, mert sok tyúk disznót győz, és jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál.

„Ha kicsi a tét, a kedvem sötét.” A hetvenéves Girotti Márió (született Terence Hill) halhatatlan mondata, egy megrázó erejű rímes élc, amolyan „bonmot”. Itt a tét a söralátét. Hogy Arany Ászok-osra adóbevallok vagy urquellesre (netán szélsőjobboldali Hofbrau?), számít?

Fölkelti-e az adórendőrség érdeklődését, mondjuk? Ha Sztálinnak sikerült szalvettára a Jalta, miért ne jönne össze nekem? A mindenki számára élhetőbb jövő szórakoztat. A közösségépítő kormányzás megszületik a szikrázó napsütésben: a magánérdek csupán söralátét, az oligarcha offshore lován kilovagol Perzsiából.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.