A piac fideszes konkrétumokat vár

Az egyetlen nyitva maradt kérdésre is választ kaptak a pénzpiaci szereplők a választások második fordulójában. A befektetők a konzervatív erők kétharmados többségét már jórészt beárazták az elmúlt napokban. Elemzők szerint a piac immár a reformokat és azok konkrétumait várja az új kormánytól.

A pénzpiacok számára a választások második fordulója az egyetlen nyitva maradt kérdésre is választ adott, azaz a Fidesz–KDNP-nek sikerült megszereznie a parlamenti mandátumok kétharmadát. Ezzel a leginkább várt forgatókönyv szerint alakultak a fejlemények. A külföldi brókerházak és a nagyobb nemzetközi intézményi befektetők a kampány során több alkalommal is hangoztatták, hogy erős, biztos többséggel bíró új kormány felállását tartják a szavazás legpozitívabb kimenetelének.

Az Equilor Befektetési Zrt. tegnapi elemzésében kitér ennek legalapvetőbb következményeire. Ennek a felhatalmazásnak a birtokában a Fidesz–KDNP-kormánynak lehetősége van olyan, a gazdaság szempontjából mélyreható reformokat véghezvinni, mint az adórendszer átalakítása, egyszerűsítése, az önkormányzati struktúra átkalibrálása az önkormányzatok feladatkörének újragondolásával, az oktatási rendszer hozzáigazítása a vállalati szektor igényeihez, vagy az egészségügyi rendszer megreformálása. Ezekkel pedig a gazdasági körök már régóta várt, ám eddig halogatott lépéseit teheti meg az új kormány.

– Immár az a kérdés, hogy az új kabinet milyen reformokat és milyen lépéseket tervez – fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ez azért is fontos, mert a piac egyértelműen el is várja ezeket a Fidesztől. – Ha ezek aránya és minősége nem érné el a befektetők által remélt szintet, akkor bizony hamar az árfolyamok csökkenése következhetne – jegyezte meg Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Ezzel együtt a piacon egyöntetű a várakozás, hogy nagyon hamar jönnek a változtatások és a javaslatok.

Lényegében ennek és a megszületett kétharmados többségnek köszönhetők a hétfő reggeli kedvező forint- és részvénypiaci fejlemények is. Az eurójegyzés a pénteki 263,50 forintról hamar 262,08-ig gyengült, míg a Budapesti Értéktőzsdén a BUX könnyedén 25 000 pont fölé lendült, vagyis közel 600 ponttal meghaladt a múlt hét végén kialakult zárószintet. Igaz, a nap folyamán azért szelídült a lendület, így a forint keveset, de vesztett értékéből. A BUX viszont délután ismét erőre kapott, és jócskán 25 000 pont fölött tartózkodott.

Még nagyobb mozgás azért nem alakult ki, mert befektetői körök a végül kialakult választási eredménnyel kalkuláltak, így azok részben már „beépültek” az árakba – vélekedett egybehangzóan Suppan és Németh. A tegnap reggeli erősödést az is segítette, hogy a nemzetközi befektetői hangulat is kedvező volt.

További egyetértés – részben a kormányt alakító Fidesz vezető gazdaságpolitikusaitól származó nyilatkozatok alapján –, hogy az új kormány feltehetően már megalakulása után tárgyalásokba kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a korábbi hitelszerződésben foglalt kötelezettségekről, így például az idei költségvetési hiánycél megnöveléséről. A piaci szereplők túlnyomó többségének véleménye, hogy az IMF vezetése beleegyezhet ez utóbbi emelésébe, cserébe viszont az említett szerkezeti reformok véghezvitelét várhatja el az új kormánytól – mondják az Equilornál. A befektetési társaság részéről úgy vélik, ezt az utóbbi forgatókönyvet árazza majd a következő hetekben a piac.

Németh Dávid megjegyezte: vélhetően a tárgyalások során derül ki, van-e már konkrétum, azaz van-e tartalom az ígéret mellett a Fidesz tarsolyában. Ezeken a megbeszéléseken nincs mese, a tervekkel elő kell állni.

Nincs azonnali hatása Magyarország közepes befektetői szintű szuverén adósbesorolására a választások eredményének – közölte a Standard & Poor’s Londonban. Utaltak arra, hogy átfogó reformok esetén javulhat a magyar besorolás. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának londoni értékelése szerint a Fidesz kétharmados többsége lehetővé teszi alkotmányos változtatásokat igénylő, messze ható kormányzati és költségvetési reformok végrehajtását. Ha a kormány úgy dönt, hogy bevezeti e potenciálisan népszerűtlen reformokat (például az önkormányzati rendszer átalakításával), az S & P szerint hozzájárulhat a magyar közfinanszírozási rendszer megerősítéséhez, és ez a besorolások javulásához vezethet. Magyarország szuverén adósságát jelenleg a három legnagyobb hitelminősítő egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.