Orbán Viktor: Látják, a nap is másképp süt!

Nemzeti konzultáció. A kis bűncselekmény is bűncselekmény. Nagy kenyeret kell sütni, hogy mindenki jól járjon. Címszavak Orbán Viktor tegnapi, nemzetközi sajtótájékoztatójából. Kiderült az is: Lázár János vezetheti a következő években a győztes pártszövetség várhatóan 263 fős képviselőcsoportját.

Látják, a nap is másképp süt! – e mondattal nyitotta meg Orbán Viktor a választások másnapján a Fidesz nemzetközi sajtótájékoztatóját, megismételve: a 68 százalékos választási győzelem az EU-elkötelezettség és demokrácia megerősítését jelenti Magyarországon.

Zárójelben az elmúlt húsz év

– „történelmi axióma” Orbán Viktor arról beszélt, hogy forradalmi értékű politikai rendszerváltás történt a választással. Úgy, hogy sem a szabadságjogokat, sem a politikai versenyt, a pártok versengését nem veszélyeztette a változás. Orbán Viktor ezt követően zárójelbe tette a rendszerváltás és a választások közötti időszakot, „átmeneti” kornak nevezve azt. Szerinte „a magyarok ezt a rendszerváltás nevű dolgot se kiköpni, se lenyelni nem tudják”. De vasárnap „levontuk az elmúlt húsz év tanulságát is. Mégpedig azt, hogy politikai rendszert váltani nem lehet. Csak megdönteni, megbuktatni. Az elhúzódó átmeneti korszak ugyanis gyötrelmesebb lenne. Vasárnap a magyarok megbuktattak egy politikai-gazdasági rendszert”, fogalmazta meg a „történelmi axiómát”, s aztán elmondta, milyen is lesz az új világ, az új rendszer. Nos, Orbán az újat az általa hitt régivel szemben fogalmazta meg. Ő úgy látja, vasárnap az oligarchák rendszere bukott meg. Szerinte a közép-európai oligarchák alatt azokat az üzleti csoportokat kell érteni, amelyek jelentős gazdasági súllyal rendelkeznek, befolyásuk alá vonják a politikai életet, elfoglalnak politikai pozíciókat, és az egész kormányzati rendszer végül nem a köz szolgálatáról szól, hanem a magánérdekekről. Ezzel szemben az új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszere az, amikor a politikának tilos a magánérdekekről szólnia.

Irány Észak-Magyarország!

A „közösségépítő kormányzás” jegyében Orbán szerint „lépésről lépésre” fel kell építeni a nemzeti konzultációk rendszerét. „A következő kormány és magam is sok energiát fogok mozgósítani azért, hogy az ország vezetői és a választók közötti kapcsolat sokrétű és többcsatornás legyen”, mondta a Fidesz elnöke. Az első téma a nemzeti konzultációk sorában a közbiztonság és a közrend kérdése, a helyszíne Észak-Magyarországon lesz. A második konzultáció a gazdaságról szól, ezt Budapesten rendezik. Lesz nemzeti konzultáció az egészségügyről, a szociális biztonságról és a demokráciáról is. A kétharmad kapcsán Orbán Viktor egyértelművé tette: semmilyen gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani. Először a gazdaságot, a közbiztonságot teszik rendbe, ugyanakkor „hihetetlen gyorsaságú és mértékű állami intézményösszevonások lesznek”. A közbiztonság terén új filozófiával lépnek pástra, melynek lényege: „a kis bűncselekmény is bűncselekmény. Az nem megy, hogy a tyúklopást már nem is akarjuk felderíteni”. „A közbiztonság kulcskifejezése a védelemhez való jog”, mondta a Fidesz elnöke.

2010: családi adózás nem, söralátét igen

Orbán szerint a leendő kormánynak egy három „blokkból álló tervet” kell benyújtania a parlamentnek: a bürokráciával szembeni átfogó támadásról, az önkormányzatokkal történő együttműködésről, valamint az adórendszerbeli változásokról. Az új adórendszerbe a családi elem, a gyerekek után járó kedvezmények köre például, idén még nem kerülhet be, ez legkorábban a jövő év januárjától várható. Idén azokat az elemeket lehet meglépni, amelyekre sürgősen, a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés, az adócsökkentés miatt van szükség. Orbán az „adóforradalom” címszavával ismét a söralátét-hasonlattal állt elő, jelesül azzal, hogy az adóbevallás nem lehet bonyolult kérdőív, csak akkora, mint egy söralátét vagy kisebb.

Ellenzék a parlamenti térben

„A parlamenti térben való együttműködési rendben.” Így válaszolt a Fidesz elnöke arra a kérdésünkre, hogy a parlamenti ellenzék is része-e a nemzeti együttműködés rendszerének. Leszögezte: az ellenzék része Magyarországnak, része a politikai és az együttműködési rendszernek is. A kétharmados, de még a feles ügyekben is egyeztetnek a parlamenti pártokkal, mert a parlament „együttműködési rendszer”. Határozottan érzékeltette ugyanakkor: ha az ellenzék nem ért egyet például a parlamenti létszámcsökkentéssel, az „nem hátráltathatja” az alkotmánymódosítás elfogadását. Azt egy másik kérdésnek nevezte, hogy a kormányzati ügyek közül melyeknél lehet indokolt egyeztetni. „Bátorság, elvtársak és elvtársnők! Magyarországon demokrácia van, az emberek azt mondták, hogy a kormány menjen, a demokrácia maradjon. Másik világban keltünk fel, mától minden másképp lesz, a hivatásos rettegők, a húsz-huszonöt éve az egypártrendszert szolgálók véleménye kevesebbet nyom ma reggeltől kezdve a latba, mert megváltozik a gondolkodásmód is. Nem nevetséges, hogy akiket huszonöt éve nem zavart, hogy Magyarországon egypártrendszer volt, ahol nem volt egyeztetés, ellenzék sem volt, azok most elkezdenek rettegni a Fidesz demokratikus úton, a választópolgárok által biztosított kétharmados többségétől?”, kérdezte Orbán, aki azt ígérte: az ellenzéknek elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része, de az aggályokat nem tudják figyelembe venni, tekintettel az elmúlt harminc-negyven évre.

„Az IMF és az EU nem főnökeink”

Egyetlen hiánycélom van, a nulla hiány. Ez az ideális állapot. A probléma azonban az, hogy az ország nyakig úszik az adósságban, és ilyen körülmények között lehetetlen egy nulla hiánnyal működő költségvetést előállítani”, mondta Orbán Viktor. Az IMF és az EU kapcsán úgy fogalmazott: „az IMF és az EU pénzügyi szervei nem a főnökeink, nem vagyunk nekik alávetve”. Mindazonáltal Magyarország segítségre szorul, s aki a pénzt adja, azzal kell tárgyalni. De nem diktátumokat kell meghallgatni. Szerinte egyébként meg tudnak állapodni az IMF-fel egy évközbeni intézkedéscsomagról. Arra, hogy lesznek-e változások a PSZÁF-nál és az MNB-nél, Orbán Viktor érzékeltette: lesznek, különösen mert a hitelt felevevők kiszolgáltatottak az „oroszlánszerződések” miatt. „Az MNB pedig nem az offshore lovagok szálláshelye.” (Ez egyértelműsítette, hogy a Fidesz nem szeretné Simor András jegybankelnököt az MNB élén látni – A szerk.) Orbán „perverz” felfogásnak nevezte, hogy vannak, akik még úgy vélik, ha valaki jól jár, akkor a másik rosszul. Magyarországot ki kell szabadítani ebből a szocialista átokból. „Nagy kenyeret kell sütni, hogy mindenki jól járjon.” A Fidesz elnöke a nemzetpolitikát érzékeny területnek minősítette. Érvényesítik Magyarország érdekeit, de európai módon, tapintattal. „Ha valaki lát egy nagy elefántot – és 68 százalék kirajzol egy ilyen furcsa teremtményt –, akkor biztos lehet benne, hogy az elefánt nem fogja bizonygatni, hogy nagy, hiszen mindenki tudja. És ahová lép, ott fű se nagyon terem. Ezért óvatosan kell lépni. De nem kell bizonygatnunk semmit. Nagyok vagyunk, erősek vagyunk”, közölte a Fidesz elnöke, leszögezve: azt nem tudják elviselni, hogy „miközben mi megadjuk a tiszteletet a szomszédos országos mindegyikének, ez nem viszonos”.

A pártelnök tervezi, de legutóbb leszavazták

„Az nem megy, hogy a tyúklopást nem is akarjuk földeríteni. A nagy halak létezése nem ok arra, hogy a kis bűncselekmények felett szemet hunyjunk, erre semmilyen szociológiai mentegetést nem tudunk elfogadni.” Így fogalmazott Orbán Viktor leendő miniszterelnök a közbiztonságra vonatkozó elképzeléseiről tegnap. A Fidesz elnöke a sajtótájékoztatóján közölte: elképzeléseik szerint a kis bűncselekmények szankcionálását a jegyzőktől visszahelyezik a rendőrség kezébe. „Nem a megtorlás a lényeg, hanem a védelem annak, akinek ezek a kis bűncselekmények a munkával megszerzett tulajdonát veszélyeztetik”, fogalmazott. Tény azonban, hogy épp 2010. január elsejétől lépett életbe a szabálysértési törvény azon módosítása, amelynek értelmében a húszezer forintot meg nem haladó tulajdon elleni szabálysértések ügyében nemcsak a jegyzőhöz, hanem a rendőrséghez is lehet fordulni, ahol a felderítés érdekében a „halaszthatatlan cselekményeket” el kell végezni, és a bejelentést fel kell venni. Az ezt tartalmazó és lehetővé tévő törvénymódosítást tavaly november végén terjesztette az Országgyűlés elé a Bajnai-kormány. Az MSZP-frakció megszavazta, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjai azonban nem támogatták.

Orbán Viktor nem nyomott gombot, a jegyzőkönyv arra nem tér ki, hogy egyáltalán jelen volt-e az ülésen. (Sz. T. L.)

Orbán Viktor Hódmezővásárhely polgármesterét, Lázár Jánost kéri fel a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének - ezt ő maga jelentette be tegnap.

A Fidesz elnöke azt ígérte: az ellenzéknek elegáns alkotmányjogi eljárásban lesz része
A Fidesz elnöke azt ígérte: az ellenzéknek elegáns alkotmányjogi eljárásban lesz része
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.