Bérmálás vetélkedett a voksolással Csongrád megyében

Kinek a szavazói maradtak otthon? – erre a kérdésre voltak a legtöbben kíváncsiak vasárnap a Csongrád megyei 3. számú választókerületben, ahol Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere indult. Ellenfele, a fideszes Bohács Zsolt hétszázalékos előnyt szerzett az első fordulóban. Harmadikként a Jobbik jelöltje indult a második körben.

A Csongrád megyei 3. választókerülethez különböző karakterű városrészek és a szegedi agglomeráció négy községe tartozik. A szegedi belvárosi részen kisebb előnnyel Bohács Zsolt győzött április 11-én, a lakótelepi szavazókörökben Botka szerzett valamivel több szavazatot. A négy községben –Algyőn, Bordányban, Üllésen és Zsombón – a Fidesz jelöltje lett a nyertes. Összesítésben Bohács Zsolt a szavazatok 43,32, Botka László 36,23, a Jobbikos Molnár Áron 11,62, az LMP-s Málovics György 8,83 százalékát kapta. Egyedül az LMP-s jelölt esett ki, 3166 szavazója dönthetett, hogy voksol-e a második fordulóban, és ha igen, kire adja a szavazatát.

Bordányban déli egy óráig jóval kevesebben keresték föl az 1. számú szavazókört a faluházban, mint két hete. Masa István, a szavazatszedő bizottság elnöke szerint ebben szerepet játszhatott, hogy vasárnap bérmálás volt a faluban: ilyenkor sütnek-főznek, vendégeket várnak az emberek. Ebben a szavazókörben az első fordulóban Bohács Zsolt 292, míg Botka László 155 szavazatot kapott. Az első szavazó, akit a szavazóhelyiségből való távozásakor megkérdeztünk, azt mondta: ő Botkát választotta.

– Itt még 2006-ban is MSZP-s polgármestert választottunk. Meg vagyok elégedve a fejlődéssel. Én most sem hiszem, hogy egyedül az MSZP lenne az oka a rossz gazdasági helyzetnek, szerintem a gazdasági válság okozta problémákat is a szocialisták rovására írják –mondta az ötvenes éveiben járó férfi. – Bordányban a helybeliek többsége a gazdálkodásból szeretne megélni. Azt hiszik, a Fidesz alatt jobb lesz. Kívánom, hogy legyen igazuk, mert én is a gazdálkodok, és érdekem, hogy valaki végre megfordítsa a mezőgazdaság szekerét.

Egy fiatal pár hölgy tagja elárulta, hogy a Fideszre szavazott, de nem indokolta, miért. A férfi a Jobbikot nevezte meg; mint mondta, azért, hogy ne legyen meg a Fidesznek a kétharmados többsége. Egy középkorú nő a munkanélküliséggel és a külföldi áruk beözönlésével indokolta, hogy a Fideszre adta a voksát.

Szegeden, a 20. számú szavazókörben, a makkosházi lakótelep általános iskolájában Botka 278, Bohács 231 szavazatot szerzett az első fordulóban. Egy idősebb férfi azért szavazottBohács Zsoltra, mert Bohács valóban szegedi, ellentétben Botkával, a „gyüttmönt szolnoki gyerökkel”, aki „feltúrta a várost a választás előtt”. Ezzel azokra a beruházásokra utalt, amelyeknek már a múlt év végére el kellett volna készülniük, de egy részük még ma sincs befejezve.

Egy idősebb hölgy és egy fiatalember szintén a Fideszre szavazott.

– Botka most azzal kampányol, hogy a második forduló csak Szegedről szól, de ő is ott hallgatott a frakcióban, mikor az őszödi beszéd elhangzott, és mindent megszavazott, amit Gyurcsány akart – mondta a fiatalember. – Tényleg rengeteg pénz áramlott ide, de látványberuházásokra ment el az öszszes. Már mindenütt szökőkút, díszburkolat, sétálóutca van, csak állásuk nincs az embereknek, főleg a fiataloknak.

Egy idős házaspár a felállványozott toronyházra mutatott a szavazókör szomszédságában:

– Mi Botkára szavaztunk, mert sehol nem volt olyan sikeres a panelprogram, mint Szegeden. Nem azt kell nézni, hogy feltúratta a várost, hanem azt, hogy milyen jó lesz, ha minden elkészül!

Csongrád megyében még két másik választókerületben is zajlott a küzdelem: Szegeden, az 1.-ben, az április 11-ei fordulóban első helyre került Fidesz–KDNP-s Bodó Imre és a második helyezett MSZP-s Újhelyi István, illetve Makón, a 7.-ben, a két héttel ezelőtti befutó, Mágori Józsefné (Fidesz–KDNP) ismét megküzd Buzás Péter MSZP-s polgármesterrel.

„Kampánylámpa” Szegeden
„Kampánylámpa” Szegeden
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.