Tapolcai kórházátvétel

A tapolcai kórház megmentése érdekében először alkalmazzák élesben az egészségügyi katasztrófahelyzetekre tavaly kidolgozott törvényi passzust: május elsejétől átmenetileg az országos tiszti főorvos által kijelölt kórház veszi át az intézmény működtetését.

Csaknem kétszázan vettek részt pénteken Tapolcán azon a demonstráción, amelyet a helyi kórház dolgozói tartottak az intézmény megmentése érdekében. Rig Lajos, a tüntetést szervező szakszervezet tapolcai vezetője érdeklődésünkre azt mondta: a tiltakozó akció meghirdetésekor még veszélyben volt a kórház további működtetése, de a demonstráció idejére már tisztázódott a helyzet.

Császár László, Tapolca polgármestere ugyanis éppen a tegnapi demonstráción jelentette be, hogy Falus Ferenc országos tiszti főorvos április 30-i hatállyal jogerősen megvonta az intézményt három éve működtető – a Medisyst Kft. tulajdonában lévő – magáncég működési engedélyét, így elhárult az akadálya annak, hogy a tapolcai önkormányzat által létrehozott Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. átvegye a kórház üzemeltetését.

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Medisyst Kft. tavaly ősszel jelezte a város önkormányzatának, hogy három év után felbontja a 30 évre megkötött működtetési szerződést. Bár az átadás-átvétel részleteiről a feleknek eddig még nem sikerült megállapodniuk, a Medisyst április 30-a után nem működtetheti tovább az intézményt.

Május elsején ugyanakkor a Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. még nem veheti át az üzemeltetést, mivel egyelőre nem rendelkezik a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel. Akár hetekig is eltarthat, amíg az önkormányzati cég az ÁNTSZ-től megszerzi a működési engedélyt. A tapolcai kórházat egyetlen napra sem kell bezárni – tudtuk meg Rácz Jenőtől, a veszprémi kórház főigazgatójától, aki elmondta: most először alkalmazzák élesben azt a tavaly elfogadott jogszabályt, amely szerint ilyen helyzetekben az országos tiszti főorvos kihirdetheti az úgynevezett egészségügyi katasztrófahelyzetet. Rácz közölte: Falus Ferenc már ki is jelölte a veszprémi kórházat arra a feladatra, hogy a Tapolcai Kórház Nonprofit Kft. működési engedélyének kiadásáig ideiglenesen átvegye a kórház működtetését. Rácz Jenő közölte: a betegek semmit sem fognak érzékelni a változásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.