Ötvenhét körzeteben 2,5 millió választó

Több mint háromezer szavazókör nyitott ki reggel, és a második fordulóra mintegy két és fél millió választópolgárt várnak. A tét: ki nyeri az első forduló után még betöltetlen 57 egyéni képviselői helyet, s az egyes pártoknak hány hely jut az országos listáról?

A 176 választókerületből 119-ben már az április 11-i első fordulóban eldőlt az egyéni mandátum sorsa, miután valamelyik jelölt abszolút többséget szerzett. Abban az 57 körzetben azonban, ahol senki nem kapta meg a voksok több mint ötven százalékát, második fordulót tartanak. Emiatt vasárnap urnazárásig, este hétig ismét kampánycsend van. Most egyébként azok indulhatnak, akikre az első körben a szavazatok legalább 15 százaléka jutott, illetve azok, akik az első három helyen végeztek. Így mindenütt három személy neve szerepel a szavazólapon (kivéve, ahol valaki visszalépett).

Az első fordulóban nem született eredmény a fővárosi választókerületek kétharmadában, illetve Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyéni körzeteinek többségében sem. Hét megyében viszont egyetlen településen sem lesz választás. Arról, hogy hol tartanak második fordulót, mindenki értesítést kapott, és a pontos listát a valasztas.hu oldalon is közzétették.

Vasárnap több mint háromezer szavazókör nyitott ki, és a mintegy két és félmillió választásra jogosult reggel hattól este hétig az első fordulóval azonos helyen voksolhat. Most azonban csupán egyetlen szavazólap lesz, mert a pártlistákra kizárólag az első fordulóban lehetett szavazni. A második körben az nyeri el a képviselői helyet, akire a legtöbben voksolnak, tehát a győzelemhez ezúttal egyetlen szavazatnyi különbség is elegendő. Inkább csak elméleti lehetőség: ha valahol a részvételi arány nem haladná meg a 25 százalékot, abban a körzetben a fordulót meg kellene ismételni.

Azoknak, akik két hete igazolással szavaztak, érdemes ügyelniük arra, hogy amennyiben abban a körzetben, ahol 11-én voksoltak, eldőlt a választás, a lakóhelyükön akkor sem voksolhatnak, ha ott leszmásodik forduló. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a választó 25-ére kért igazolást, ám saját választókerületében az első körben eredmény született. Mindez érvényes a külképviseleti szavazásra is. A szavazatszámláló bizottságok ezt a feltételt minden esetben vizsgálják, amikor valaki igazolással jelentkezik, az érintetteknek így érdemes előzetesen tájékozódniuk, mert esetleg nem engedik majd szavazni.

Az első fordulóban az igazolással szavazók nagy száma miatt a számukra településenként, illetve kerületenként kijelölt szavazókörök egy részében hosszú sorok alakultak ki. Volt olyan hely is, ahol kétezernél többen jelentkeztek, és a várakozók nagy száma miatt 23 szavazókört nem lehetett este hétkor bezárni, néhol pedig a voksolást csak éjfél után fejezték be. Az Országos Választási Bizottság ezért meghosszabbította a kampánycsendet, majd este fél tizenegy körül visszavonta ezt a döntést, és megkezdték a részeredmények közlését.

Most tíz szavazókörben – Budapesten a III., a IV., a VI., a VII., a X., a XIII., a XIV., a XVIII., és a XIX. kerületben, illetve Miskolcon a 2. számú választókerületben – lehet torlódásra számítani; ezekbe mintegy kilencezer embert várnak. Az Országos Választási Iroda ezért azt kérte, hogy az igazolással szavazók korábban vetessék magukat névjegyzékbe a helyi jegyzőnél, mert ezzel a választás napján lényegesen gyorsíthatják az adminisztrációt. Felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint ne késő délután keressék fel a szavazókört.

A választás első fordulójában a 119 egyéni mandátum mellett a területi listákról megszerezhető képviselői helyek nagy részének sorsa is eldőlt. A listás szavazatok legalább öt százalékát megszerző négy párt között az összesen 152-ből 146 mandátumot lehetett ugyanis kiosztani, így a 386-ból 265 képviselői széknek van gazdája. Hat hely pedig „felcsúszott” az országos listára, így onnan – a töredékszavazatok arányában – 64 kompenzációs mandátumot lehet még elnyerni. Ezeket a parlamenti küszöböt elérő pártokra adott, de képviselői helyet nem eredményező szavazatok alapján osztják el.

„Elveszett” voksnak számít az első fordulóban a vesztes jelöltekre, valamint a területi listákra leadott szavazat, ha ez utóbbi nem hozott az adott pártnak mandátumot. (Így a töredékszavazatok pontos száma is csak vasárnap este derül ki.) Ez a rendszer elsősorban azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek a támogatottsága kevés ahhoz, hogy megnyerjék az egyéni jelöltek közötti versenyt, ám képesek arra, hogy a területi listákon országos összesítésben megszerezzék a szavazatok legalább öt százalékát. Ebben az esetben ugyanis néhány képviselőjük mindenképpen a parlamentbe kerül.

A választás előzetes eredményét várhatóan vasárnap este tíz óra körül megismerhetjük. A hivatalos végeredményt azonban csak a külképviseleteken leadott voksok hazaszállítása – amelynek határideje április 29-e – és összesítése után, tehát valamikor a jövő hét végén hirdetik ki. Az Országos Választási Bizottság határozata azonban csak a jogorvoslati határidő letelte után, május első napjaiban válik véglegessé. A köztársasági elnök ezt követően már összehívhatja az új parlament alakuló ülését, amit valószínűleg május 17-én tartanak majd meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.