Lendületben a fiatal tudósok

Hét fiatal tudós nyert idén az MTA által meghirdetett Lendület programon. A kutatók hazatelepülését, illetve itthon maradását célzó kiemelt kutatási támogatású pályázaton – a nyertesek fizetése bruttó 876 ezer forint – nemzetközileg is versenyképes kutatási programokra alapíthatnak kutatócsoportokat akadémiai intézetekben.

A programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő teljesítményt felmutató, 45 évnél fiatalabb kutatók jelentkezhettek. A nyertesek díja: önálló munkalehetőség, saját kutatócsoport, jól felszerelt laboratórium, méltányos fizetés. A programot idén 300 millió forinttal támogatja az MTA. A nyertesek számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást. Ezt követően az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és annak vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról.

Idén 22 pályázat érkezett a felhívásra. Hárman pályáztak az Egyesült Államokból, egy kutató Hollandiából. A tavalyinál nagyobb arányban jelentkeztek Magyarországról. Az idei nyertesek: Fekete Csaba orvos, Stipcicz András matematikus, Galajda Péter fizikus, Szakács Gergely orvos, Gali Ádám fizikus, Soós Tibor vegyész, Kóczy Á. László matematikus. A program nemcsak a tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítését és elvándorlásuk megállítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az akadémiai kutatóintézetek kutatási témáinak megújításához és versenyképességük növeléséhez is.

Pálinkás József, az MTA elnöke szerint a program beváltotta a reményeket. A tavalyi hat nyertesből az egyik ugyan félreértelmezte a kiírást – azt hitte, külföldi állását is megtarthatja, ezért vele nem kötöttek szerződést –, a másik öt első eredményei azonban több mint ígéretesek. A lapunknak nyilatkozó akadémiai elnök szerint a program továbbgyűrűzik, megjelenik az egyetemeken is. A kutatóegyetemi címet nyert intézmények azon gondolkodnak, hogy az akadémiaihoz hasonló programokat indítanak.

Pálinkás József
Pálinkás József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.