Talán számít a hitelesség

A meccset kell megnyerni, nem az első félidőt – véli Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, aki pártjában egyedüliként várja első helyen a vasárnapi szavazást.

– Kétszer az első fordulóban szerzett mandátumot, most meg az egyetlen szocialista jelöltként várja első helyen a második fordulót. Büszke rá?

– Egyelőre részsikert értem el, a meccset kell megnyerni, nem az első félidőt. Az ’54-es focivébén a magyarokat mindenki a nagy esélyesnek tartotta, fölényesen megnyerte a csapat az elődöntőt, a döntőt viszont elvesztette.

– Jobb vagy rosszabb eredményt várt?

– Nem ért meglepetés, az országos és a helyi közvéleménykutatások bejöttek, olyannyira, hogy az októberben készült kampánystratégiánknak van egy ötödik szakasza, ami a második fordulóra íródott. Vagyis nem készültünk vereségre. Igaz, hogy az eredményem mégis unikum. Sajnos, mert a kerület másik szocialista jelöltje, Szanyi Tibor például érdemtelenül szorult a második helyre.

– Egyedülálló választási eredményének milyen visszhangja volt a pártján belül?

– Az országos vezetők gratuláltak, és felajánlották a segítségüket a kampány további részére.

– Polgármesterként sokkal ismertebb, mint parlamenti képviselőként. Mit gondol, melyik minőségében méretett meg elsősorban?

– A két dolog elválaszthatatlan egymástól, nincs két életem. A tizenhat éves polgármesteri teljesítményemet nyilván nem hagyták figyelmen kívül a szavazók, vagyis az eredményben benne van mindannak a hatása, amit itt csináltunk.

És bízom benne, hogy még számít a hitelesség, mert amit ígértem, azt mindig teljesítettem. A parlamentben sem voltam tétlen, a panelprogram beindításában miniszterelnöki megbízottként dolgoztam, és az én javaslatomra terjesztették ki az üdülésicsekk-pályázatokat a mozgássérültekre, fogyatékkal élőkre és az egyedülálló idősekre. Az ápolási díj kiterjesztését is én kezdeményeztem. A geotermikus energia bevezetéséhez meg négy törvényt kellett módosítani. Szeretném ezt az ügyet is továbbvinni, hogy elterjedhessen a geotermikus energiával való fűtés. Mindeközben négy év alatt négymilliárd forintos pályázati forrást szereztem a kerületnek. De nem szeretném magam dicsérni, ez nem az én stílusom, inkább dolgozni szeretek, a tettek embere vagyok.

– És a megoldások embere – legalábbis ez a választási szlogenje. Az első forduló unikális sikere mögött azonban ott van a tény, hogy négy év alatt csaknem négyezer szavazót veszített. Van ötlete arra, hogy legalább egy részüket visszahódítsa vasárnapig?

– Megfordítanám a kérdést, ugyanis az első fordulóban 3400-an úgy szavaztak rám, hogy listán nem az MSZP-re voksoltak, ennyivel kaptam több szavazatot,mint a párt helyben. A második fordulóban, amikor az erőviszonyokmár nagyjából eldőltek, ezért remélek még olyan pluszszavazatokat, amelyek azoktól a választóktól jönnek, akiknek a pártja számukra már meggyőzően jól szerepelt, vagy éppen kiesett a parlamentből. És ami még esélyt jelenthet, ha elmennek szavazni azok, akik két hete nem mentek. A korábbinál kevesebb rám adott szavazatban a lakosságcsere, illetve a helyi lakosság növekedése és ezáltal az összetételének változása is benne van. A kampányom jelmondata egyébként arra utal, hogy én a megoldás, és nem a megosztás embere vagyok. Szerencsére most mindegyik párt arra ösztönzi a választókat, hogy a második fordulóban is menjenek el szavazni. Én meg arra, hogy lehetőleg rám szavazzanak. Komolyabban szólva, bízom benne, hogy amint az lenni szokott, az első forduló után, ami mindig a pártszimpátiáról szól, az egyéni mandátumokról döntő másodikban már a személyiség, vagyis maga a jelölt kiléte és munkássága kerül előtérbe. Szeretném a folyamatban lévő ügyeket továbbvinni, azokat is, amelyeknek az angyalföldiek is haszonélvezői lehetnek. Ilyennek tartom többek közt a netes hozzáférés ingyenessé tételét például vagy az útfelújítások állami támogatását.

Tóth József; XIII. kerület (20. evk.)
Tóth József; XIII. kerület (20. evk.)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.