Milliárdos szirombontás Újlipótvárosban

A közelmúltban lerakták az alapkövét az újlipótvárosi közösségi háznak, a három és fél milliárd forintos multifunkcionális épület a XIII. kerület saját beruházása.A létesítmény műszaki átadása december 31-ig megtörténik.

A XIII. kerületi Pannónia utca 88–90. szám alatti közösségi házról 2008 júniusában döntött a helyi képviselő-testület. A kulturális, sport-, művelődési és szórakozási igények kielégítésére az egykori Kék Általános Iskola helyén „húzzák fel” a korszerű, XXI. századi igényeknek megfelelő épületet. Ez, ha tetszik, a kerület angyalföldi részén évtizedek óta működő József Attila Művelődési Központ újlipótvárosi „testvére” lesz, kialakításához épp ezért fi gyelembe vették a városrész szellemi, kultúrtörténeti hagyományait, a lakosság összetételét, szokásait, részben az ő megkérdezésükkel is. A hatezer négyzetméteres épületegyüttes, a Kárpát utca–Bessenyei utca–Pannónia utca és Zöld Ág tagóvoda által határolt csaknem tizenötezer négyzetméteres telken helyezkedik majd el, szemközt a nemrégiben szintén milliárdos kerületi költséggel megújított (építészeti nívódíjjal is jutalmazott) százesztendős Pannónia Általános Iskolával.

A képviselő-testület a közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében ötletpályázatot írt ki, melyet az öt meghívott tervező közül – anyagi és funkcionális megoldásai miatt – a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyert meg Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas tervező vezetésével. A beruházási célokmány, mely tartalmazza az előkészítési és a tervezési díjakat, az építészeti munkákat, az első berendezések beszerzési költségeit, összessé gében 3,5 milliárd forintos kivitelezési költséggel számol. (Az épület ellenzői egyébként korábban tiltakozó mozgalmat is szerveztek, de a kerület vezetősége bízik abban, hogy az idő az ő döntésüket igazolja majd.)

A nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárás kikötötte egy 500-600 személyes, zenei, színházi és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. A többcélú terem alkalmassá válik komplex színházi és egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók rendezésére, a civil szervezetek eseményeire, fiataloknak és időseknek szóló programokra.

A létesítményegyüttes a központi magot körülvevő négy, sziromszerűen elhelyezkedő és összekapcsolt épületből áll öszsze. A Pannónia utcai oldalon található az ovális alakú multifunkcionális rendezvényterem, amely alatt a gépészeti területek és a raktárak találhatók. A földszinti nézőtér 450 négyzetméteres lesz, az első emeleti galériával együtt pedig 600 vendég befogadására alkalmas, a színpad 270 négyzetméteres lesz. Az emeleten alakítják ki az irodákat, öltözőket, a vizesblokkot és egyéb kiszolgálóhelyiségeket.

A Pannónia utcai oldalon rekreációs funkcióval három nagyobb terem is épül a hozzájuk tartozó blokkokkal együtt. A Kárpát utcai oldalon lesz egy bibliotéka a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár használatában, továbbá egy idősek klubja, a kettőt pedig egy közös, száz négyzetméteres terasz kötimajd öszsze. A Kárpát utca–Bessenyei utca sarkán egy minden igényt kielégítő éttermet alakítanak ki a hozzá tartozó hetven négyzetméteres főzőkonyhával. Az épületben közös kiszolgálóhelyiségek (ruhatár, akadálymentes mosdók és egyéb vizesblokkok) is lesznek. A komplexum közepén elhelyezkedő átriumot előcsarnok veszi körül, ami kiállítóteremként is működhet.

Mivel a közösségi ház felépítése nem kevés pénzbe kerül, az önkormányzat elvárja az üzemeltető közhasznú társaságtól, hogy a majdani fenntartás ne legyen veszteséges. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a hűtés, fűtés és szellőztetés túlnyomórészt alternatív energiaforrásból működik majd. A klimatizált épületben számítógép vezérli a környezetkímélő levegő-levegő rendszert. A közösségi házhoz egy mintegy 2500 négyzetméteres, száz gépkocsi befogadására alkalmas, terepszint alatti garázst alakítanak ki. Az építkezés során nagy figyelmet fordítanak a környezet megóvására, a tervezés során külön szempont volt a meglévő faállomány védelme. A zöldtetős beruházás befejezésével jelentős zöldfelületekkel és minőségbenmegújult faállománynyal gazdagodik Újlipótváros. A munkaterület átadása már megtörtént. A multifunkcionális rendezvényterem alatti pincetömb és a garázs munkagödrét elkészítették, a mai ünnepélyes alapkőletétel és az alapozási munkák befejeztével jelenleg a szerkezetépítés zajlik. A szerződésben foglaltak szerint az épület műszaki átadása 2010. december 31-ig megtörténik. Az épületegyüttes elnevezésére kiírt, május végéig tartó pályázaton a XIII. kerületben lakók is részt vehetnek.

Középen a virágszirom alakú épület, mögötte a tavaly felújított, nívódíjas Pannónia Általános Iskola
Középen a virágszirom alakú épület, mögötte a tavaly felújított, nívódíjas Pannónia Általános Iskola
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.