Integrált közbiztonság Újbudán

Egyre sűrűbb közbiztonsági hálóval védi polgárait a XI. kerület: közbiztonsági centrumában a napokban átadták az integrált térfigyelőközpontot, s egyre több kamerát szerelnek fel.

Az országban egyedülálló módon ellenőrzi és vigyázza közterületeit Újbuda: Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Centrumot működtet, ahol múlt csütörtökön egy integrált térfigyelőközpontot is üzembe helyeztek. Molnár Gyula XI. kerületi polgármester az átadáson hangsúlyozta, a központban a rendőrök és a közterület-felügyelők mostantól 48 térfigyelő kamerát monitorozhatnak a nap 24 órájában, így bármilyen jogsértő cselekmény észlelése esetén a lehető leghamarabb a helyszínre érhetnek. A munkát egy mobil kamerával ellátott gyorsreagálású gépkocsi teszi még hatékonyabbá. Az elhelyezett kamerák közül több a szelektívhulladék-gyűjtő pontokat is figyeli, az illegális szemétlerakók tetten érésére.

Újbuda önálló programot hirdetett a térfigyelőhálózat fejlesztésére, a kerületben élők nagyobb biztonsága, értékeik megóvása érdekében. Ezt szolgálja az országban egyedülálló módon kialakított XI. kerületi Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Centrum, ahol mostantól egyszerre működik az új, integrált térfi gyelő-, diszpécser- és polgárőrközpont, valamint a településőr- és a kerületőrbázis.

A térfigyelőrendszer hatékonyságának növelése érdekében a 33 kamera mellé további 15 digitális kamerát telepítenek, velük újabb kerületrészeket ellenőrizhetnek a színvonalasan felszerelt integrált térfigyelőközpontban. A három munkaállomáson két rendőr és egy közterület-felügyelő 12 LCD-monitoron keresztül a nap 24 órájában ellenőrzi a frekventált pontokat. A figyelőszolgálatot egy gyorsreagálású gépkocsizó járőr egészíti ki, melyben egy rendőr és egy közterület-felügyelő teljesíti a központ küldéseit. Szükség esetén a rendőrség a közterület-felügyelet és a polgárőrség szolgálatos állománya is a térfigyelő rendelkezésére áll. Egy kerületi járőrgépkocsiban már kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas mobil kamera is üzemel.

A teljes egészében önkormányzati finanszírozással megvalósult beruházás csaknem 54 millió forintba került, amely tartalmazza az egységesített központ kialakítását, a kamerák minőségi cseréjét és a 15 új kamera telepítését. Újbuda a lágymányosi, gazdagréti, őrmezői, albertfalvai és kelenföldi városrészek további bekamerázását is tervezi.

Építészeti gombászkodás a Móriczon

Még egy hétig, április 30-ig szavazhatnak az újbudaiak arról, melyik elképzelés alapján építsék át a Móricz Zsigmond körtéri Gombát. Két terv maradt versenyben, a májusi döntéskor a XI. kerület a lakók véleményét is figyelembe veszi. A Móricz Zsigmond körtéri, 70 éves, ipari műemléki védettségű épület felújításához a Gyüre Építésziroda Kft. és a Hetedik Műterem Kft. terve versenyez a lakók szavazatáért. A kerületben élők a www.ujbuda.hu honlapon, a Gombánál, az okmányirodában, az Allee bevásárlóközpontban és a Lágymányosi-öbölben voksolhatnak. A kerület képviselői a szavazatokat figyelembe véve döntenek májusban. (K. A. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.