A Fidesz a Klubrádió ellen?

Csalódott a Fidesz és a KDNP, mert nem a Magyar Katolikus Rádió nyerte „az utolsó” szabad fővárosi frekvenciát – pedig ez volt a „nem titkolt cél”. Ezért perelnek, de azt mondják, kormányra kerülve úgyis visszacsinálják. Valóban ez volt az utolsó frekvencia? És valóban a katolikus rádiót akarták „elhallgattatni”, vagy a célpontban inkább a Klubrádió megmentése állt?

Az utolsó szabad fővárosi rádiófrekvencia (92,9 MHz) sorsa dőlt el közvetlenül a parlamenti választások második fordulója előtt: az ORTT a Klubrádió pályázatát nyilvánította nyertesnek, a második helyezett a Magyar Katolikus Rádió lett. A szavazásban a fideszes Szalai Annamária nem vett részt, a KDNP-s Tirts Tamás pedig külföldön tartózkodott. A Klubrádiót Ladvánszky Gyögy (MSZP), Gyuricza Péter (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) szavazatával nyilvánították győztesnek.

Szalai Annamária lapunknak azt mondta, azért nem vett részt a szavazásban, mivel szerinte „törvénysértő eljárás zajlott”. Az ORTT ügyrendjét megsértve játszotta át „a főváros utolsó szabad frekvenciáját” a Klubrádiónak, amelynek így már két frekvenciája is van. Érvelése szerint az MSZP, illetve az SZDSZ delegáltjának immáron „nulla a legitimációja”. A frekvenciapályázatot szerinte már azért sem szabadott volna napirendre tűzni, mert az ORTT megbízásából Kínában tárgyaló KDNP-s tag, Tirts Tamás az ügyrendben szereplő lehetőséggel élve kérte, hogy a frekvenciáról a jelenlétében döntsenek.

„A pályázat kiírásakor az ORTT nem titkolt célja az volt, hogy a Magyar Katolikus Rádió, amely a jelenlegi, elavult technológiát képviselő középhullámú sávon befejezi az adást, ezen a jogosultságon (tehát a 92,9-esen – A szerk.) folytathassa tevékenységét. Ebbe a kakukkfészekbe ült bele a Klubrádió.” A döntés tehát Szalai Annamária értelmezése szerint közvetve azt is jelenti, hogy „a választások előtti üléseik egyikén elhallgattatják a Magyar Katolikus Rádiót”. Mindezekre tekintettel, Szalai Annamária a döntés viszszavonását kéri az ORTT-től (erről a jövő szerdai ülésükön dönthetnek legkorábban).

A Fidesz és a KDNP delegáltjai közleményben szólították fel az ORTT-t, hogy ne kössön szerződést a Klubrádióval. Timár János (SZDSZ) viszont azzal érvelt, a pályázati felhívásban szerepelt, hogy 60 napon belül el kell bírálni a pályázatokat, a testület már így is késésben volt.

Gyuricza Péter MSZP-delegált lapunknak azt mondta, nem tudja értelmezni az illegitimitásukról szóló állítást, mivel mandátumuk 2012-ig szól. A KDNP pedig szerinte nem fordulhat bírósághoz –ezt legfeljebb a pályázók tehetnék meg. A Tirts távollétére vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy ő maga lemondta saját kínai útját a döntésre váró ügyek mennyisége és súlya miatt. – De ha a KDNP által jelölt tag számára fontosabb, hogy ilyenkor Kínában legyen, akkor viselje annak következményét – fogalmazott. Gyuricza tagadta, hogy a Magyar Katolikus Rádiót akarnák elhallgattatni, hiszen érvényes jogosultsága van középhullámon.

Arra, hogy miért kell két budapesti hullámsáv a Klubrádiónak, Gyuricza Péter azt felelte: pályázatában a Klubrádió vállalta, hogy ha elnyeri a 92,9-es frekvenciát, akkor azonnal megszünteti az összeférhetetlenséget (azaz a a sugárzást a 95,3-as, kereskedelmi frekvencián).

Nem lesz tehát két frekvenciája a Klubrádiónak sem, sőt a 95,3-ast ebben az esetben szintén megpályáztatják. Ezzel kapcsolatban Gyuricza megjegyezte, hogy összesen öt fővárosi frekvencia vár pályáztatásra (köztük a 95,3-as is), nem igaz tehát, hogy a 92,9-es lett volna az utolsó szabad fővárosi frekvencia, ám a Fidesz–KDNP megakadályozta, hogy kiírhassák a pályázatokat. Ráadásul ha a Klubrádió történetesen megnyeri a 95,3-ast, akkor a 92,9-es frekvencia automatikusan a második helyezettre – a katolikus rádióra – száll. Ugyanakkor nem láttak garanciát arra, hogy a Klubrádiót engedné nyerni a Fidesz. Magyarul: ha valaminek a megszűnése fenyeget, az nem a katolikus rádióé, hanem a Klubrádióé.

A Budapestet és 30 km-es körzetét lefedő körzeti frekvenciát –amelyet korábban a Radio Deejay használt – immár évek óta pályáztatják, ám mindeddig sikertelenül. Három évvel ezelőtt a médiahatóság eredménytelennek nyilvánította a versenyt, majd a 2008-as frekvenciamoratórium miatt halasztódott a pályázat. Végül tavaly decemberben döntött az ORTT az új pályáztatásról, de úgy, hogy a már meglévő, vételi lehetőségeiket javítani kívánó adókat is beengedték a versenybe, egyértelműen azért, hogy a Magyar Katolikus Rádió is indulhasson. Ezt a célt tükrözte a pályázati felhívás is.

A jelek szerint az MSZP-s ORTT-tagok, miután hiába próbáltak megegyezni a halogatásra játszó jobboldali kollégáikkal a két rádiónak adandó frekvenciákról, az utolsó pillanatban saját kezükbe vették a döntést: olyan helyzetet igyekeztek teremteni, amelyben az új kormány nem fojthatjameg a Klubrádiót. Kérdés, nem ébredtek-e túl későn.

Arató: Szabályosan nyertünk

Szabályos, korrekt pályázaton nyertünk – nyilatkozta lapunknak az ORTT-döntéssel kapcsolatos kritikákra reagálva Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója. Ha valahol történt törvénysértés, akkor az a 95,3-as frekvencia meg nem hirdetése volt, amit már tavaly novemberben meg kellett volna tenni. Erre máig nem került sor, a múlt év végén ugyanakkor meghirdették a 92,9-es frekvenciát. Mivel egy bizonytalan pályázatra nem lehet tervet alapozni, úgy ítéltük meg, hogy meg kell pályáznunk a 92,9-es sávot. Komoly pályázatot készítettünk, ezt honorálta az ORTT azzal, hogy győztesnek hirdetett – hangsúlyozta a rádió elnöke.

Egyelőre eldőlt a sorsa
Egyelőre eldőlt a sorsa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.