Hősi tett: 'Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!'

A Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozata elismerésben részesített Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, a Parlament Munkácsy Termében hat romániai magyar nemzetiségű embert, köztük három romát, akiket a húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi pogrom után bebörtönöztek: Lőrinczi József, Sütő József, Szilágyi József, illetve posztumusz Puczi Béla, Szilveszter Kis Péter és Tóth Árpád.

Bajnai Gordon a díjátadáskor mondott beszédében „igazi hősöknek” nevezte a díjazottakat, akik testi épségüket, szabadságukat kockáztatva álltak ki a gyengébbek mellett az igaz ügyért, és emiatt börtönözték be őket. A miniszterelnök azt mondta: amikor a magyar ajkú erdélyi cigányság a „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” felkiáltással bevonult Marosvásárhely főterére, akkor nemcsak arra a térre, hanem a magyar nemzethez is megérkezett.

Bajnai Gordon kijelentette: „a mindenkori magyar kormánynak olyan politikát kell folytatnia, amellyel a határon túli nemzettársaink helyzetét hosszú távon tudja javítani, minden eszközzel segítve, támogatva számukra az egyenrangú, egyenlő jogú állampolgári létezés feltételeit anyanyelvük, szokásaik, vallásuk szabad gyakorlását az anyaországon kívül is”. Mindez hosszú távon megfontolt, együttműködő párbeszédet kíván, mert „a kardcsörtetés, a fenyegető üzengetés és a felelőtlen ígérgetés csak ronthat a helyzeten”, tette hozzá.

A kormányfő, mint fogalmazott, sajnálja, hogy erre a nyilatkozatra húsz évet kellett várni, és azt hangsúlyozta: „ha már így alakult, büszke vagyok arra, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként én mondhatom ki először: az erdélyi magyar ajkú cigányság a határon túli magyarokhoz hasonlóan a magyar nemzet része”. Hozzáfűzte: „sorsunkban, jogainkban, kötelezettségeinkben egyenrangúak vagyunk nemcsak három napra, ahogy azt Puczi Béla, az egyik posztumusz díjazott írta, hanem az idők végezetéig”. (MTI)

1990. március 20-án a Vatra Romaneasca elnevezésű nacionalista szervezet 13 busznyi, husángokkal és fejszékkel felfegyverkezett, zömében ittas román nemzetiségű „tüntetőt” szállított Marosvásárhelyre Maros megye több településéről, akik megtámadták a város egy nappal korábbi feldúlása, Sütő András megsebesítése, az RMDSZ-székház szétverése ellen békésen demonstráló magyar nemzetiségűeket. A pogrom részeként három magyart, Csipor Antalt, Gémes Istvánt és Kiss Zoltánt szándékosan halálra gázolták, és a pogromért magyarokat és cigányokat ítéltek el, miközben a tényleges felelősöket a mai napig nem azonosították.

A miniszterelnök a kitüntettekkel a Parlamentben
A miniszterelnök a kitüntettekkel a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.