Több mint másfél milliárdot fizettet vissza az OEP

Túlszámlázott rutinműtétek, fiktív elszámolások, a gyógyszerfelírási szabályok megszegése – ezek vezetik az egészségbiztosító visszaéléseket összesítő toplistáját.Így 1,6 milliárd forintot von vissza az egészségügyi intézményektől és orvosoktól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Tavaly 21 szakterületet – egyebek mellett a betegszállítást, a drága gyógyszerek felírását, a tüdőszűrés-, a sérvműtétek elszámolási szokásait – ellenőrzött az OEP. A tanulságok összegzéséből kiderül, hogy a közszolgáltatók gyengéje továbbra is a gyógyszerfelírási szabályok helyes alkalmazása és a szolgáltatások pontos elszámolása. Az ellenőrzések után 1,6 milliárd forintot von vissza az egészségbiztosító intézményektől, orvosoktól. Több mint ezernyolcszáz szolgáltatót ellenőriztek, és négyszázötvenezer hibát találtak.

Több tucat orvost köteleztek a felírt készítmény árához járó támogatás visszafizetésére, mert nem tartották be a szakmai előírásokat, vagy mert a költséghatékony terápia helyett túl drága szert rendeltek betegeiknek. A visszafi zetők toplistáját a daganatellenes, a csontritkulásra ható, a növekedésihormon-készítményekkel kapcsolatos vényírók vezetik. Az OEP a következő havi utalásnál kevesebb összeget fizet a hibázók számlájára.

A legdrágább, csontritkulásra alkalmazott szerekből olyan betegek is kaptak, akiknél nem volt indokolt a kezelés, illetve az orvos nem kellő gondossággal járt el, amikor felírta a receptet. Emiatt 30 orvostól 263, már beváltott vényre járó támogatást, összesen 25,8 millió forintot kértek vissza az OEP ellenőrei. Érdekesség, hogy az adott szer patikai forgalma az ellenőrzés után két hónapon belül a negyedével csökkent. De az is előfordult, hogy daganatellenes gyógyszert olyan intézmény is adott a betegének, amely nem volt jogosult a kezelés elvégzésére. Fennakadt az ellenőrök listáján egy olyan szolgáltató is, aki a kötelező tüdőszűréseket mellkasröntgenként is elszámolta, neki 112 millió forintot kell visszafizetnie az egészségbiztosítónak.

Több mint félszáz intézet csalt a sérvműtétekkel, sőt egy részük kifejezetten az úgynevezett teljesítménypontok „tuningolására” használta ezt a beavatkozást.

Hasonló „bevételmaximalizálási” eszköznek bizonyult az úgynevezett betegmegfigyelésért elszámolható teljesítménypont is. Az ellenőrök 28 szolgáltató 109,5 ezer esetét vizsgálták meg, melynek 90 százaléka valótlan tételnek bizonyult, mert vagy nem is volt olyan beavatkozás, amely indokolta volna ezt a szolgáltatást, vagy az orvosi dokumentációban nem volt erről bejegyzés. A betegfelügyeleti kódok hibás elszámolása miatt havonta 130–150 millió forint veszteség éri az egészségbiztosítót. Ezért az ellenőrök a szabályok szigorítását javasolták a kormánynak. További 12 millió forintot vontak vissza a betegszállítóktól. Ők fiktív szállítások elszámolásáért kapták a büntetést.

Tavaly már a betegek is közreműködtek az elszámolási csalások leleplezésében, a kormányzati portál ügyfélkapuján az általuk jelzett visszaélések 70 százaléka járt a szolgáltatásra kifizetett közpénz visszavonásával, mert vagy nem azt a kezelést kapták, vagy meg sem történt a beavatkozás, amit elszámoltak a biztosító felé.

Teljesítménypontok „tuningolására” is használták a beavatkozást
Teljesítménypontok „tuningolására” is használták a beavatkozást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.