Az MSZP feljelentései elbuktak, nem nyomoznak a Kubatov-ügyben

Mind Puch László, mind Lendvai Ildikó feljelentését elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség. Az MSZP-s politikusok két, Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának tulajdonított, titokban készült hangfelvétel alapján személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával tettek feljelentést.

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség Puch Lászlónak az MSZP nevében személyes adatokkal visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen tett feljelentését. Puch azután fordult az ügyészséghez, hogy több internetes portálon megjelent egy Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának és kampányfőnökének tulajdonított hangfelvétel. A 2009-ben, egy fideszes rendezvényen készült felvételen arról beszélt, hogy a Fidesz már a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson név szerint ismerte valamennyi támogatóját, a telefonszámukat, az e-mail címüket, és azt is tudták róluk,menynyire erős támogatójuk. Ismerték azokat a „komcsikat” is, akik nem a Fideszre szavaztak.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: elutasították a feljelentést, mivel az abban leírt cselekmény nem bűncselekmény. A feljelentő ugyanis semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a nyilvántartás létezik. Egyébként is: a személyes adattal visszaélés bűntette csak akkor állapítható meg, ha jelentős érdeksérelem ért bárkit, akinek az adataival visszaéltek. A feljelentésben semmi nem utalt arra, hogy ez megtörtént volna.

Arra a felvetésre, mi történik akkor, ha léteznek a Kubatov által hivatkozott listák, és tényleg hátrány éri az új kormány hivatalba lépése után a „komcsinak” minősített választókat, Fazekas azt mondta: az egy új helyzet lesz, ami külön vizsgálatot igényelhet. A főügyészség döntése összhangban van a korábban hasonló esetekben eljáró megyei bíróságok ítéleteivel.

Elutasította a főügyészség Lendvai Ildikó szocialista pártelnöknek a „második Kubatov-felvételen hallható” kijelentések miatt a választás rendje elleni bűncselekmény miatt tett feljelentését is. Abban arra emlékeztetett, hogy a Kubatovként azonosított hang beismerte: alaptalanul vádolták a pécsi polgármester-választás alatt kampánycsendsértéssel a szocialistákat, mivel egy „másik párt” szórta tele egyes körzetekben a postaládákat a szocialisták szórólapjaival. E feljelentés elutasításának indoka: ami történt, nem minősíthető a választás rendje elleni bűncselekménynek.

Az ügyészség nem vizsgálta, hogy a felvételeken kinek a hangja hallható. A Fidesz azóta sem cáfolta, hogy a felvételen Kubatov beszél.

Kubatov Gábor
Kubatov Gábort tisztázták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.