A Fidesz fél házzal is beéri

A Fidesz gőzerővel készül a kormányzásra. Elképzeléseik közé tartozik, hogy az egyéni és listás mandátumok számának megfelezésével csökkentenék a parlament létszámát, úgy, hogy a választási rendszer lényegéhez nem nyúlnának – mondta egy tévéinterjúban Pokorni Zoltán alelnök.

Mindez azt jelentené, hogy maradnának az egyéni választókerületek, a megyei listák és az országos kompenzációs lista is, de az elnyerhető mandátumok számát arányosan úgy csökkentenék, hogy csak kétszáz körüli képviselő kerüljön az Országgyűlésbe. A nagy pártoknak egyébként az egyéni választókerületi, a kicsiknek a listás szavazás kedvezne.

Nem tudni, Pokorni a párt hivatalos álláspontját közölte-e, s ha igen, a választás a jelenlegivel egyező elvek szerint folyik-e, csak kevesebb képviselőt kellene eltartani. Az ugyanis nem változna, hogy a helyek 45 százalékát egyéni jelöltként, 40 százalékát területi listákról, 15 százalékát pedig az országos listáról lehetne elnyerni. Így lehetne kilencven körzeti, 75–80 területi listás és harminc körüli kompenzációs mandátum.

Csökkenti a Fidesz a mintegy 27 ezer önkormányzati képviselő számát is. A községekben kislistákra, a nagyobb településeken egyéni képviselőjelöltekre, a fővárosban és a megyékben a közgyűlési listára lehetne szavazni, de a testületekbe feleannyian kerülnének. Információink szerint a Fidesznek eltökélt szándéka, hogy a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését akkor is mielőbb „átviszi” a parlamenten a választások után, ha az ellenzéki pártokkal nem tudna erről megegyezni. Ehhez persze kétharmad kellene.

Mind Puch László, mind Lendvai Ildikó feljelentését elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség: az MSZP-s politikusok két, Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának tulajdonított, titokban készült hangfelvétel alapján személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával tettek feljelentést. Az indoklás szerint a feljelentésben leírt cselekmény nem bűncselekmény.

Értesülésünk szerint a BRFK ma elrendeli a nyomozást a Kósa Lajos debreceni polgármestert állítása szerint kényszer hatása alatt vádló Rónai Attila ügyében.

 

Lassan oszlik a homály
Lassan oszlik a homály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.