Második forduló: Szegeden sem dőlt még el a küzdelem

Csongrád megye hét egyéni választókerületéből négyben az első fordulóban eldőlt a küzdelem. Ugyanakkor két szegedi körzetben még nyílt a verseny: az MSZP-s Botka Lászlónak, valamint Újhelyi Istvánnak és Buzás Péternek maradt esélye a második fordulóra.

Szegeden, a Csongrád megyei 3. számú választókerületben Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere a szavazatok 36,23 százalékát szerezte meg, így 7,09 százalékos hátránnyal indul a második fordulóban a 43,32 százalékot elért Bohács Zsolttal, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben. A Jobbik jelöltje, Molnár Áron 11,62 százalékot szerzett. Visszalépés nem várható, és nem tudni, hogy az LMP-s jelölt, a negyedik helyen végzett Málovics György csaknem kilencszázalékos szavazótábora elmegy-e újra a voksolásra, és ha igen, kire adja szavazatát.

– Az első fordulóban eldőlt, hogy ki alakít kormányt, ezért úgy hiszem, a második forduló már Szegedről szól – mondja az esélyekről Botka László. –Április 11-én egyéni jelöltként 37 százalékkal kaptam több szavazatot a választókerületemben, mint az MSZP. Ez azt jelenti, hogy 3500-an szavaztak rám olyanok, akik a pártlistán más pártot jelöltek be. Szegeden fej fej mellett haladtunk Bohács Zsolttal, a körzethez tartozó négy községben tudott előnyt szerezni. Bízom benne, hogy sok olyan szavazó lesz, aki a második fordulóban a nyolcéves, sikeres városfejlesztő munkámat értékeli. Ha ők eljönnek, és rám szavaznak, akkor jó esélyem lehet arra, hogy egyéni képviselőjelöltként kerüljek a parlamentbe.

– Botka László az MSZP országos listáján 5. helyen van, azaz már parlamenti képviselő. Négy éve azzal kampányolt, hogy Szeged fejlődéséhez kormánypárti képviselőre van szükség. Éppen ezért a második forduló arról szól, hogy lesz-e Szegednek és környékének kormánypárti képviselője, mert MSZP-s már van. Vannak még tartalékaink, hiszen sokan nem mentek el szavazni az első fordulóban, akik változást szeretnének, és bízom benne, hogy meg tudjuk őrizni első fordulós előnyünket is – mondta Bohács Zsolt.

A Csongrád megyei 1. számú választókerületben Újhelyi Istvánnak, az MSZP alelnökének 9,11 százalék a hátránya a fideszes Bodó Imrével szemben. Bodó 48,65 százalékot szerzett, Újhelyi 39,54-et, a jobbikos Zagyva György Gyula 11,81-et. Ebben a körzetben nem is indult más, visszalépés itt sem várható.

Jelentősebb a hátránya Makón és környékén Buzás Péternek. Makó MSZP-s polgármestere 28,54 százalékot szerzett az első fordulóban, míg Mágori Józsefné Fidesz-jelölt 45,28 százalékot, Fazekas Ferenc, a Jobbik jelöltje 17,91 százalékot kapott. Visszalépés nem várható, a már kiesett Civilek, az MDF és a Munkáspárt együttes szavazatainak száma sem éri el a kilenc százalékot.

Érdekesség még, hogy a csongrádi választókerületben újra aktivizálta magát Torgyán József, ám ez a Torgyán-Kisgazda Koalíció listavezetőjeként 2,71 százalékra volt elegendő.

Botka László és Ujhelyi István a gyorsjelentést elemzi
Botka László és Újhelyi István vasárnap éjjel a gyorsjelentést elemzi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.