Lehet Normális a Politika

Valami tényleg más lesz a politikában az LMP parlamentbe kerülésével. De aki az első sikeres hazai ökopárt megszületését az ökopolitika hirtelen jött magyarországi áttöréseként értelmezi, aligha keresgél jó helyen. Az az esély, amit most az LMP megjátszott, mindig is ott volt a magyar politikai életben, csak eddig még senki nem mert rá komoly tétet tenni.

Emlékszik még valaki a 90-es évek elejének Fideszére? Az a párt radikális, liberális és alternatív volt, de nem ezért vezetett 1993 őszén a közvélemény-kutatásokban. Magyarországon sosem volt és most sincs egyharmadnyi radikális, liberális és alternatív szavazó. Van viszont egy jelentős választóréteg, amelyik a politikától nem ideológiai útmutatást vár, hanem nyílt beszédet, értelmes gondolatokat meg valamiféle, nem csak szavakban képviselt erkölcsi minimumot.

A Fidesz a maga belső rendszerváltásáig pontról pontra megfelelt ennek az elvárásnak. Aztán jött az emlékezetes eszme-csere, és a „normálisság”, mint kínálati tényező, kiszorult a piacról. De nem tűnt el teljesen: 2002-ben a Centrum, 2006-ban az MDF próbálta felmutatni, és mindkétszer jóval több szavazatot hozott a konyhára, mint amennyit a szakértők jósoltak.

Amúgy a zöldpártiak voltak már kormányon Finnországban, Németországban, Spanyolországban, Észtországban, Svédországban, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Olaszországban, sőt Szlovákiában is. Olyan európai állam pedig alig akad, ahol még a parlament közelébe sem jutottak: ezzel a magyar bástya ledőlése után már csak Albánia, Macedónia, Szerbia és Horvátország „büszkélkedhet”. Viszont hét és fél százalékot nyugaton is ritkán, a keleti térségben pedig még soha nem szereztek.

Aki a zöldgondolatok itthoni keresleti viszonyaira kíváncsi, tanulságos számokra lelhet. 2002-ben a Zöld Demokraták Szövetsége a Centrum-koalíció részeként – de nem egymagában – 3,9 százalékot kapott. Az volt mostanáig a legfényesebb siker: a Magyarországi Zöld Párt 1990-ben csupán 0,36, a Zöld Alternatíva 1994-ben alig 0,1 százalékra volt jó. Persze az amatőrnek számító LMP mindegyiküknél profibb csapat, és közben a környezetvédelem is a perifériáról fokozatosan a politikai mainstream közelébe került.

Egyvalami azonban nem változott: a hazai társadalom környezeti érzékenysége (a valódi döntési helyzetek szintjén) az összes releváns felmérés szerint európai összehasonlításban továbbra is alacsony. Bő két éve lapunk körkérdésére a hazai zöldpolitika potenciális kulcsfi gurái – az akkor még védegyletesként nyilatkozó Schiffer Andrással együtt – úgy vélekedtek: milliárdos befektetés, mély zöldmozgalmi beágyazottság és a választási szabályok átírása (az ötszázalékos küszöb leszállítása és a kopogtatócédulás rendszer eltörlése) kell ahhoz, hogy egy új zöldpárt bejusson a parlamentbe. Az LMP ebből csupán a viszonylag stabil civil háttérre támaszkodhatott. Meg az ártatlanság vélelmére: ez volt az egyetlen párt, amely nem reklámügynökségektől, hanem a saját listájáról vehette kölcsön a plakátjain szereplő „tiszta tekintetű fiatalokat”. És a jelek szerint sokan szeretnék, ha a politika más lenne – de azért nem annyival, ahogyan azt a Jobbik akarja. Csak egy kicsit más: normális.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.