Május 17-én ülhet össze az Országgyűlés

Hatékony, egységes, nagy legitimációval bíró kormány jöjjön létre. Egy nagy támogatottsággal rendelkező kormány hamarabb tudja kivezetni az országot a válságból, mélyrehatóbb reformokat tud véghezvinni – Navracsics Tibor szerint ez lesz a második forduló tétje. Vagyis a Fidesz szerint április 25-e a kormányzati felhatalmazásról szól.

Navracsics Tibor a Fidesz elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón – ahogy Orbán Viktor hétfőn, a nemzetközi sajtótájékoztatón – olyan fideszes kormányzati politikát ígért, „mely az egész nemzet érdekeit kell hogy szem előtt tartsa, osztály-, területi, ideológiai tagozódásra való tekintet nélkül”.

„Szeretek ott ülni”
„Szeretek ott ülni”

Arra, hogy a párt milyen konkrét kormányzati lépéseket tervez, hogyan szorítanák vissza például a korrupciót és a bürokráciát, a fideszes politikus úgy reagált: az elnökségi ülésen alapvetően azzal foglalkoztak, hogy amásodik fordulóban minél nagyobb felhatalmazásra tegyenek szert, „következésképpen nem beszéltünk kormányzati feladatokról”. Lapunk kérdésére sem mondta ki, hogy a Fidesz „a minél nagyobb felhatalmazáson” valójában kétharmados kormányzásra való felhatalmazást ért. Viszont Navracsics a sajtótájékoztatón szükségesnek tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a pénzügyi körök véleménye kedvező volt a választások után, a külföldi piacok, befektetők örömmel üdvözölték az eredményt. „Ők is egyértelmű, nagy felhatalmazást várnak, vannak ennek jelei”, jegyezte meg.

Munkatársunknak arra a kérdésére, hogy melyek lennének azok a szimbolikus javaslatok, amelyeket – mint arról Orbán Viktor Fidesz-elnök is beszélt – a párt jogi munkacsoportja már előkészít, és amelyeket esetleg már a második forduló másnapján, április 26-án az Országgyűlés elé terjeszthetnek, Navracsics Tibor úgy reagált: már többször is elmondták, hogy a kisebb parlamentről és az önkormányzati képviselő-testületek létszámcsökkentéséről szóló javaslatok lesznek azok a kezdeményezések, melyeket először az Országgyűlés elé terjesztenek. Arra, hogy az elszámoltatás kapcsán úgy szeretnék-e módosítani a képviselők mentelmi jogáról szóló törvényt, hogy a közvádas ügyekben az ne legyen érvényes, a frakcióvezető azt mondta: meg szeretnék szüntetni, hogy a képviselők visszaélhessenek a mentelmi jog intézményével.

Szintén a Népszabadság kérdésére Navracsics Tibor azt mondta: személyes véleménye szerint a választások után a parlamentet minél előbb össze kellene hívni. „Szeretek ott ülni”, tette hozzá mosolyogva.

A parlament alakuló ülését a köztársasági elnök hívja öszsze a választások után, egy hónapon belül. Ha a választási eredmények hivatalos kihirdetését és a törvényes jogorvoslati határidőket is figyelembe vesszük, legkorábban május 17-én ülhetne össze a T. Ház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.