Élesedő vita a pluszjuttatásokról

A pécsi egyetem klinikáinak 2700 dolgozóját érinti az a szerdán kezdődő egyeztetés, amelynek az a célja, hogy az intézmény új kollektív szerződést kössön alkalmazottaival. Mint megtudtuk, ha az egyeztetés eredménytelen lesz, a Pécsi Tudományegyetem szakszervezetei sztrájkbizottságot alakítanak.

Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora március végén – június 30-i hatállyal – felmondta az intézmény hatezer dolgozójának kollektív szerződését. A döntés főképp – sőt szinte kizárólag – a klinikai központ 2700 dolgozóját érinti, mivel a klinikák alkalmazottai számos pluszjuttatásra jogosultak a kollektív szerződésnek köszönhetően.

A szerződés felmondását a klinikai központ főigazgatója, Kollár Lajos sürgette. Kollár ezt érdeklődésünkre azzal magyarázta, hogy a kontraktus felett eljárt az idő. Ennek bizonyítására a főigazgató megemlítette, hogy a klinikai központ 2003-ban integrálta a Pécsi Honvédkórházat, majd 2010-ben a Baranya Megyei Kórházat, s a beolvasztott intézmények dolgozói másfajta béren felüli pótlékokat kaptak, mint az egyetem alkalmazottai. De nemcsak ez okozott bérfeszültséget az egyetemen, hanem az is, hogy néhány klinika – mint például a traumatológia vagy a szívcentrum – arra hivatkozva, hogy másképp nem tudja szakembereit megtartani, pluszjuttatásokat harcolt ki orvosainak és ápolóinak. A főigazgató úgy véli, hogy a klinikák képalkotó diagnosztikai berendezéseit kezelő alkalmazottak ma már gyakran indokolatlanul kapnak sugárveszélyességi pótlékot, hiszen – állította Kollár Lajos – a korszerű gépek nem használnak sugárzó anyagokat.

Kollár Lajos hozzátette: az egyetem vezetése több alkalommal is tárgyalást kezdeményezett az intézmény szakszervezeteivel a kollektív szerződés módosításáról, ám ettől az érdekképviseletek elzárkóztak, mondván: a dolgozók juttatásainak csökkentéséhez nem kívánnak hozzájárulni. Ezért volt szükség a kollektív szerződés felmondására, így most a szakszervezet kénytelen lesz tárgyalni. Kollár Lajos hangsúlyozta: az egyetem mindenképp szeretne új kollektív szerződést kötni dolgozóival, ami továbbra is számos, a törvényen felül adható juttatást biztosítana, ám a mainál igazságosabb módon. Az új szerződésről szóló megbeszélések szerdán kezdődnek.

A tárgyalásra készülő szakszervezetek nevében Szanyi István, a PTE fül-orr-gégészeti klinikájának főorvosa, a Magyar Orvosok Szövetségének helyi képviselője nyilatkozott. Szanyi elismerte, hogy a felmondott kollektív szerződés igazságtalan, s ezért indokolt a kontraktus újrafogalmazása. Ugyanakkor a főorvos cáfolta, hogy az érdekképviselet eddig elzárkózott volna a tárgyalástól: Szanyi állítása szerint az egyetem vezetése nem is tett erre érdemi kezdeményezést. Június végén a mostani kollektív szerződés érvényét veszti, így az új kontraktusról addig kell megállapodni. Ha ez nem sikerül, akkor a klinikai dolgozók egy részének akár jelentős mértékben is csökkenhet a jövedelme. Ezért ha az egyeztetés eredménytelen lesz, a PTE szakszervezetei létrehoznak egy sztrájkbizottságot. Szanyi István azonban kijelentette: az érdekképviseletek egyelőre nem készülnek sztrájkra a pécsi egyetemen.

Ha nem sikerül megegyezni, a klinikai dolgozók egy részének csökkenhet a jövedelme
Ha nem sikerül megegyezni, a klinikai dolgozók egy részének csökkenhet a jövedelme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.