LMP – nincs miért visszalépni

Tizenhárom budapesti választókerületben vehet részt a választások második fordulójában a Lehet Más a Politika (LMP). A vasárnapi első fordulóban minden elemzői várakozást felülmúló, 7,4 százalékos eredményt elért LMP ráadásul ezekben a körzetekben lenyomta a Jobbikot – már csak ezért sincs okuk jelöltjeik visszaléptetésére.

A visszalépéseket és általában a szövetségkötősdi kérdését már vasárnap késő este is nekik szegezték. A más párttal kötendő szövetséget az LMP-nél kategorikusan kizárták, a visszaléptetést pedig csak abban az esetben tartják elképzelhetőnek, ha volna olyan választókerület, ahol ezzel jelentős mértékben csökkenthetik egy jobbikos jelölt győzelmét. Ezt mondta Karácsony Gergely kampányfőnök a TV2 Mokka című reggeli műsorában, illetve ezt erősítette meg lapunknak Schiffer András listavezető is. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz vagy az MSZP javára lépnének-e vissza adott esetben, Karácsony azt felelte: „onnantól kezdve ez mindegy, a fő választóvonal a demokratikus pártok és a Jobbik között van”.

De nincs ilyen választókerület. Abban a 13 egyéni kerületben, ahol talpon maradt az LMP-s jelölt, a Jobbik nem indul. Ezek kivétel nélkül budapesti kerületek, ahol a Fidesz és az MSZP mögött harmadikként végzett az LMP jelöltje, a Jobbiké jellemzően a negyediken. Így az LMP és a Jobbik jelöltjei aligha találkozhatnak két hét múlva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.