A Jobbikot eddig a zsákmányszerzés tartotta össze

A Fidesz maradéktalanul elérte a célját. Már az első fordulóban közel került a kétharmados többséghez, ami a rendszerváltás óta először fordul elő hazai párttal, de Európában is példátlanul nagyarányú győzelemnek számít. A többi pártnak legfeljebb matematikai esélye maradt ennek megakadályozására - hangsúlyozza Juhász Attila, a Political Capital igazgató-helyettese.

- A második forduló előtti kampány országos szinten aligha lesz érezhető, hiszen csak 57 választókerületet érint. Helyben viszont erőteljes kampányt folyhat. Háttéralkukra, meghökkentő visszalépésekre azonban nem kell számítanunk. Ez ugyanis senkinek sem érdeke.

Az új ciklusban a Fidesz közjogi értelemben szinte bármit megtehet. Gazdaságpolitikai mozgástere viszont jóval szűkebb lesz. Az ellentétet várhatóan gyors és látványos intézkedésekkel igyekszik majd feloldani. A széleskörű felhatalmazása ugyanakkor óriási kockázatot is rejt a párt számára: sok választó egyszerűen csodát vár. A nagy elvárásoknak aligha tud minden részletében megfelelni. A kérdés az, hogy a törvényszerűen bekövetkező népszerűségvesztésből ki tud majd profitálni. Az LMP és a Jobbik egyaránt kedvező pozícióból indul ehhez - mondja Juhász Attila.

- Egyértelmű, a várakozásoknak megfelelő eredmény született a választások első fordulóján. A polgári oldal várhatóan minősített többséget szerez a következő Országgyűlésben - csatlakozik a fentiekhez Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. - A Fidesz így más pártokkal való alkudozás nélkül módosíthat törvényeket. Elsősorban a Parlament létszámcsökkentésére, önkormányzati reformra, az alkotmány preambulumának újjáalkotására, valamint a pártfinanszírozás újragondolására számíthatunk. Különösen a ciklus elején várhatóak jelentős intézkedések, hiszen akkor mindig erősebb a kormánypárti frakciók összetartása. Az intézkedéseknek ugyanis a Fidesz soraiban is lesznek vesztesei. Ráadásul a hatalommal való visszaélés könnyen széthinthető vádja miatt könnyen elkoptathat a támogatói tábor.

- Az MSZP aligha ússza meg a párt jövőjéről előbb-utóbb kirobbanó vitát - teszi hozzá Mráz. - Bár Mesterházy Attila vezetésével az MSZP nem szorult a harmadik helyre, de a bűvös egymillió szavazót nem tudta maga mögé állítani, és a 20 százalékos támogatást sem sikerült megszereznie. Az MSZP-SZDSZ koalíció 2006-os 2,7 millió fős támogatói bázisa csaknem a harmadára csökkent.

Nem örülhet felhőtlenül a Jobbik sem. A párt ugyan megduplázta szavazótáborát tavaly június óta, de a második helyet nem sikerült elérnie. A pártot eddig a zsákmányszerzés tartotta össze. Az erőviszonyokat azonban most négy évre bebetonozták, ami kiélezheti a belső feszültségeket. Visszalépésekre sehol sem lehet számítani, sem az MSZP, sem a Fidesz javára. Kérdés ugyanakkor, hogy a „vasárnapi" LMP-szavazók mennyire tartanak ki pártjuk teljesen esélytelen jelöltje mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.