Temetni jöttem - körkép a pártok esti várakozásáról

Mindenki sajtótájékoztatóra készült tegnap este hét órakor – végül aztán lapzártánkig senki nem tartott. Apátia és fölháborodás – jelentés a kampányközpontokból.

Hogyan képződnek le a töredékszavaztok, illetve kúsznak fel az országos listákra, s válnak parlamenti mandátummá? – a Vörösmarty téren az ORI-székház előtti sörpadok Fidesz-szimpatizáns közönsége kísérhette figyelemmel mindezt két nagy projektoron. S hogy a töredékszavazatoknak éppen a Fidesz esetén nincs is különösebb jelentősége, hiszen arra számítanak, hogy a 176 egyéni körzet közül minimum 166-ot megnyernek? És hogy a Fidesz-KDNP országos listájáról talán az első helyezett Orbán Viktor szerezhet pusztán mandátumot, s már a második helyen szereplő Schmidt Pál EP-képviselő magyar parlamenti mandátuma is bizonytalan? Az eredményre váró közönséget ez nem nagyon foglalkoztatta – a kampánycsend órákkal való meghosszabbítása miatt ugyanis teljesen elillant a Vörösmarty térről a győzelmi hangulat. Munkatársunknak az ott lévők azt mondták, „semmi sincs véletlenül”.

– Direkt a kormány megrendelésére zajlik a kampánycsend meghoszszabbítása, hogy kinél később lehessen csak megtudni a választási eredményeket, mert az a szocialistákra nézve botrányosan roszsz – szólt az egyik összeesküvéselmélet a téren. Mások arról beszéltek: vajon miért nem készültek fel kellőképpen a tömeges átjelentkezésekre a választási bizottságok?! Viszont tippelni sem voltak hajlandóak a téren arra, hogy bal- vagy jobboldali választók jelentkeztek át tömegesen Budapesten. A lázas várakozást megtörte a végtelennek tűnő kampánycsend, de egy biciklis fiatalember – aki másnapra szabadságot vett ki, hogy ki tudja élvezni a fideszes győzelmi mámort –, azt mondta: már nyolc éve vár erre az estére, a Fidesz győzelmére.

Az újságírók Fidesz-feliratos zsíroskenyeret ettek és kóláztak tíz óra körül. S reménykedtek, hogy hajnali 3-kor vége lesz a kampánycsendnek. Több volt az újságíró, mint az érdeklődő és a szimpatizáns tegnap este az MSZP Jókai utcai pártközpontjában. Az épületet a rendőrség hermetikusan körbezárta, az autókat más útvonalra terelték. A párt vezetői egymás után érkeztek, majd a sajtó elől elzárt felsőbb emeleten várták a kampánycsend végét. Hét óra után pár perccel Lendvai Ildikó pártelnök már sajtótájékoztatót kívánt tartani, de a teremben lévő plazmatévén éppen akkor közölték: az OVB meghosszabbította a kampánycsend idejét. „Akkor találkozunk később”, mondta a pártelnök és amilyen hirtelen érkezett, olyan gyorsan ment is. Az OVB ülését a pártelnökség jelenlévő tagjai is információink szerint a köztévé egyenes adásában követték végig, többekben már ekkor megfogalmazódott, hogy az átjelentkezések mögött szervezett akció áll, illetve állhat. Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos parlamenti mandátumok sorsa úgy dőlhet el körzetekben, hogy a róla döntők jelentős része nem is abban a kerületben él és fizet adót.

„Nem ismerik a jelölteket, nem ismerik azok programját, nem viselik a döntésük következményét, hiszen csak a szavazás idején vannak jelen hivatalosan az adott körzetben. Ez persze törvényes, de ezt a törvényt felül kell vizsgálni. Ennek a következménye, hogy több száz ember az utcán állt és várta, hogy bemehessen a szavazófülkébe. Zömében olyanok, akik az országnak egyébként más részéről érkeztek”, fogalmazott Simon Gábor. A választmányi elnök arra a kérdésünkre, miszerint a pártvezetés valóban egységesen azt vélelmezi, hogy az átjelentkezések mögött szervezett és politikai indíttatású akció lehet, azt válaszolta: nehéz nem észrevenni az összefüggést, hogy ezek az átjelentkezések leginkább azokban a körzetekben nőttek meg, ahol a baloldali jelölt eséllyel indult.

Szanyi Tibor szocialista képviselő, a XIII. kerület egyik képviselő-jelöltje a Népszabadságnak azt mondta: 2173-an jelentkeztek át abba a körzetbe, amelyben Szanyi indult a mandátumért. Hogy ebből a 2173 átjelentkezőből végül hányan szavaztak is, lapzártánkig nem derült ki. „Jóval a szavazókörzet kapacitásának kétszeresén felül jelentkeztek át a kerületben. A helyszínen járva az aktivistáink azt tapasztalták, hogy jobbikos, vagy jobbikosnak látszó szimpatizánsok szervezték a sorbanállókat, egyesek borítékok átadását is látták, ami felvetheti a láncszavazásra való próbálkozást. Amit a saját szememmel láttam, az arról győzött meg, hogy a Jobbik áll, vagy állhat az ügy mögött”, fogalmazott lapunknak Szanyi Tibor.

Feszült, ám családias légkörben várták a Lehet Más a Politika (LMP) vezetői, kampánystábjának tagjai, valamint számtalan újságíró a választási eredményeket a párt budapesti, Bajcsy Zsillinszky úti központjában – pontosabban abban az első emeleti lakásban, amelyet a párt „székházként” használ.

Este hét órakor dugták ki a fejüket a szobákból a politikusok, köztük Schiffer András listavezető és a párt többi szóvivője (Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Szabó Tímea és a többiek), illetve több képviselő-jelöltjük és támogatójuk – köztük Kukorelly Endre író – is megjelent. Nyilatkozni azonban nem igen nyilatkozhattak (érdemben), miután kiderült, hogy a szavazóhelyiségek előtt kígyózó sorok miatt a kampánycsend időpontját kitolták. Az újságírók legfeljebb egy-egy „szelíden optimisták vagyunk” típusú nyilatkozatot csíphettek el (ezt például Jávor Benedektől).

A Jobbik a belvárostól meszsze, és még azon is túl, a XI. kerület külső peremén rendezte be főhadiszállását. A Kánai úton lévőSportmax csarnok mellett egyetlen praktikus szempont szólt, az, hogy elfér benne négyötezer ember. A szervezők enynyi résztvevőre számítottak. Túlbecsüéték az érdeklődéstAz első emeleten minden adott volt egy békebeli piknikhez (büfé, sörpadok), a látvány mégis inkább katonai táborra emlékeztetett: mindenfelé az amúgy feloszlatottMagyar Gárda egyenruháját viselő csoportok és kakastollas „csendőrök” gyülekeztek.Este hét előtt elment az áram, mire visszajött, kiderült, a technikusok fölöslegesen kapkodtak. Meghosszabbították a kampánycsendet.

– Temetni jöttem, – közölte érdeklődésünkre Tomcat, Polgár Tamás aki saját bevallása szerint a www.bombahir.hu-t tudósította az MDF székházból. Rajta kívül még úgy százhúsz csöndesen várakozó – többségében szintén az MDF kiesését prognosztizáló – újságíró szolgált a választási est díszletéül a Szilágyi Erzsébet fasori székházban. Volt, aki este kilenckor már kirendelte a sörét: mondván, úgyse történik itt semmi. Nem is történt, azon kívül, hogy ekkorra már a büféből elfogyott a szendvics. Nem sokkal este nyolc előtt Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke közölte: szerinte bent lesznek a parlamentben. Az elől a kérdés elől, hogy mi történik akkor, ha mégsem, Somogyi kitért. Csak annyit közölt: az ő feladata a kampány volt, amit nem kívánt értékelni, de azt elmondta: 90 százalékban a párt programjáról szerettek volna beszélni, és csak tíz százalékban reagálni a történésekre; ez épp fordítva sikerült.

Zsíroskenyérparti a szavazás estéjén a Vörösmarty téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.