Kövér: Inkább a cinkos IMF, mint a megszorítások

„A további megszorításokat kizárhatjuk”, nyilatkozta tegnap Kövér László, aki az ország talpon maradása érdekében megegyezne az IMF-fel annak ellenére is, hogy a valutaalap szerinte „cinkos módon részt vett” a hazugságok gyártásában. Lapunk úgy tudja, Orbán Viktor korábban olyan „mixtúráról” beszélt, amelyben azért kedvezőtlen intézkedések is keverednek a népszerűekkel.

A következő kormánynak civilizált megoldásra kellene jutni az ország talpon maradásáért az IMF-fel, azzal, amely „egyébként is cinkos módon rész vett ennek a hazugságnak az előállításában”, mondtaKövér László tegnap egy interjúban. A Fidesz országos választmányának elnöke megismételte: az ország sokkal rosszabb állapotban van pénzügyi-gazdasági szempontból, mint amilyennek látszik, vagy mint amennyit láttatni enged a kormány.

„A 3,8 százalékos hiánycél nyilvánvalóan nem tartható”, mondta el a fideszes politikus, aki nemrégiben egy lakossági fórumon konstatálta: az óriási költségvetési hiánymiatt gyakorlatilag lenullázódott a következő kormány mozgástere. Szerinte kérdés, hogy a valóságos hiány mennyi, 4,5–6 százalék közötti-e. Ha ez kiderül a kormányváltás pillanatában, az év felénél, akkor az lesz a következő kérdés, hogy mit fog ehhez szólni az az IMF, amelynek „pontosan tudnia kellett, hogy a 3,8 százalékos hiánycél irreális”, tette hozzá. Kövér egyértelművé tette: a „további megszorításokat kizárhatjuk”, mert azok jó néhány területen az állam működésének megszüntetését jelentenék.

A lehetséges menetrendről szólva kiemelte: a leltárkészítés után a hivatalba lépő kormánynak tárgyalásokba lehet bocsátkoznia a Nemzetközi Valutaalappal, és fel kell mérnie a helyzetet, hogy miként lehet finanszírozni az országot az év hátralévő hat hónapjában. Arra törekednek, hogy minél előbb legyen nagyarányú adócsökkentés; de a Fidesz politikai szándékai világosak, és ismert az is, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie, azonban konkrétumok ismerete nélkül „nagy bátorság” lenne lépéseket mondani.

Viszont Kövér szerint a Fidesz-kormányzás első fél évének szinte minden területen meg kell hoznia azt az eredményt, amellyel az emberek látják az elmozdulás irányait, a perspektívát, azt a lehetőséget, hogy „lehet jobb”. Ezt az eredményt kell december végére a leendő kormánynak elérnie. Ha ez nem sikerül, abból komoly problémák lehetnek – jelentette ki.

A Népszabadság úgy értesült: Orbán Viktor pártelnök még tavaly szűk körben azt mondta: a választások utáni intézkedések olyan „mixtúrát” képeznek, amelyben keverednek majd kedvezőtlen lépések a kifejezetten népszerű döntésekkel. Visszatérve Kövérre: a kétharmados parlamenti többség megszerezhetősége kapcsán az interjúban a Fidesz választmányi elnöke közölte: a választójogi rendszer miatt könnyű a kétharmad alá kerülni 3-4 mandátummal úgy, hogy a közvélemény-kutatásokban az erőeltolódás nem mutatkozik. A választmányi elnök június első felére teszi az új kormány megalakulását, de a leendő kabinetről csupán annyit mondott: a jelenlegi, 16 tagú kormányhoz képest jelentősen „karcsúbb” lesz.

A Népszabadság – egy lehetséges Fidesz-kormány névsorát is ismertetve – a múlt pénteken számolt be arról: Orbán Viktor és a Fidesz a csúcsminisztériumi struktúrára voksolt. E szerint, mint megírtuk, Navracsics Tibor vezetésével alakulna meg a kancellária (amely magában foglalná a közigazgatás irányítását és az igazságügyet is); a humán csúcsminisztérium felügyelné az oktatás és a kultúra mellett az egészségügyet, a szociális kérdéseket, a sportot is – ennek vezetője Réthelyi Miklós lehet.

A vagyongazdálkodási csúcstárca élére a legesélyesebb Fellegi Tamás, a gazdasági csúcsminisztériumot (nemzetgazdasági tárca) pedig Matolcsy György vezetné, és lenne egy agrár- és vidékfejlesztési tárca is. Emellett külön belügyminisztériumot hoznának létre, a külügyminisztérium élére Martonyi János kerül (de lenne egy EU-államtitkárság Győri Enikő vezetésével), s egy honvédelmi minisztérium is alakulna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.