Az országos rendőrfőkapitányt is feljelentették

Bencze József országos rendőrfőkapitányt is „feljelentették” a Bejelentők, akik a BRFK és a budapesti polgárőrség elnökének megbízási szerződésével összefüggésben hűtlen kezeléssel „vádolják” Budapest főkapitányát, Tóth Gábor vezérőrnagyot.

A lapunk birtokába került iratokból egyértelműen kiderül, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitányt is „feljelentették” a Bejelentők a Központi Nyomozó Főügyészségen. A lényegében névtelen bejelentés – amit tartalma alapján a főügyészség feljelentésként értékelt, és kedden a benne foglaltak alapján ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés gyanújával el is rendelte a nyomozást – azt rója a főkapitány szemére, hogy bár tudott Tóth Gábornak – a bejelentők szerint – bűncselekményt megvalósító szerződéseiről, nem tett semmit a jogsértő állapot megszüntetése érdekében. A Bejelentők szerint ugyanis az ORFK belső ellenőreinek is szemet szúrt a főkapitányság és a budapesti főpolgárőr szerződése, intézkedés azonban nem történt.

Bencze József és Tóth Gábor rendőrfőkapitányok
Bencze József és Tóth Gábor rendőrfőkapitányok

Az ORFK cáfolta a Központi Nyomozó Főügyészségnek megküldött bejelentés ezen állítását. Cáfolták ugyanakkor a m1 Híradójának azon közlését is, miszerint az ORFK vizsgálata rendben lévőnek találta a BRFK vállalkozói szerződéseit. Ez utóbbi állítás olyannyira nem igaz, tudtuk meg az országos rendőrfőkapitány környezetéből, hogy az ORFK vezetője a belső vizsgálatról készült első jelentést nem fogadta el. Az új jelentés alapján pedig április 10-ig kellett volna megtenni a javaslatokat az intézkedésre.

Az ORFK-n azt közölték, már az első vizsgálat alapján felvetődött, hogy a BRFK és a fővárosi polgárőrség vezetője között létrejött szerződést állásfoglalást kérve küldjék meg az ügyészségnek.

A BRFK vezetője azonban még az első vizsgálat anyagát sem kapta meg. Ha megkapta volna, tájékoztatta volna az ORFK ellenőreit, hogy a BRFK és a budapesti polgárőrség kapcsolatát igen élesen bíráló ombudsman véleményét elfogadva, felmondta a szerződést a polgárőrség vezetőjével.

Az ügyben jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Egyelőre ismeretlen tettesek ellen. Tóth Gábor, Budapest főkapitánya a szombati Népszabadságnak azt mondta, áll minden vizsgálat elé, és hogy súlyosan tévednek, akik azt hiszik, hogy az ő besározásával, esetleges eltávolíttatásával befolyásolni tudják a BKV és más nagy ügyekben folyó nyomozást.

A Bejelentők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a polgárőrség alapszabályzata értelmében a polgárőrök önkéntes munkájukért nem fogadhatnak el tiszteletdíjat, amiről – a polgárőrség és a BRFK között meglévő együttműködési megállapodásra tekintettel – a BRFK vezetőjének is tudnia kellett. Ez esetben pedig végképp érthetetlen, miért fizetettek tiszteletdíjat a polgárőr-tanácsadónak.

A Népszabadságnak több, a fővárosi polgárőrség és a rendőrség belügyeit egyaránt jól ismerő forrás azt mondta: az ügy hátterében egyfelől a polgárőrségen belül dúló belharcok, másfelől a rendőrségen belül ellentétek húzódnak meg.

A fővárosi polgárőrség soraiban egy kis csoport radikálisabb, több joggal és eszközzel (például kék lámpás autókkal) felszerelt (a Magyar Gárdához hasonlítható) kvázi félkatonai szervezetként képzeli el a polgárőrség jövőjét. Ezzel azonban a polgárőrök többsége nem tud azonosulni.

A radikálisokkal a szervezet jelenlegi budapesti elnökének több konfl iktusa volt az utóbbi időben. Hívei azt feltételezik, hogy ők és az ő ORFK-s támogatói hozták nyilvánosságra a vitatott szerződéseket, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy üssenek egyet a polgárőrség túlságosan puhány helyi vezetőjén és ürügyet szolgáltassanak a BRFK vezetőjének menesztésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.