Cigányok ünnepe

Április 8-a a romák nemzetközi napja – a cigány kultúra ünnepe, egyúttal figyelmeztetés a faji megkülönböztetés veszélyeire. A dátum az 1971-ben, London mellett tartott első roma világkongresszusnak állít emléket.

Feszítő ellentmondás, hogy miközben a romák kulturális teljesítményét a többségi társadalom értékeli, a kollektív kirekesztés jóval kevesebb embernek okoz morális és politikai aggodalmat – állapította meg Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tavalyi közleményében, amely mit sem veszített aktualitásából.

A világnap jó alkalom arra, hogy közös rendezvényeken szerepeljenek romák és nem romák. A Tűzraktérben (VI., Hegedű u. 3.) például csütörtök délután kiállítással, koncertekkel ünnepelnek. Pénteken tíztől délután háromig „roma-magyar véradó napot” szerveznek az Európa Hajón. A rendezvényt Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetője nyitja meg. A véradáshoz számos ismert személyiség csatlakozik, közöttük az Egyesült Államok budapesti nagykövete és az országos rendőrfőkapitány is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.