Bajnai: A legsokkolóbbat megcsináltuk

Csak akkor tud Magyarország kijönni az évtizedek óta ismétlődő válságokból, ha egy szétesett, részérdekek harcából álló társadalom helyett megpróbál egy irányba húzni – ez a mögöttes filozófia állt a válságkezelő kormány programja mögött Bajnai Gordon szerint.

A miniszterelnök a kormányzati ciklus lejártával a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén készített leltárt az elmúlt egy évről.

A miniszterelnök a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén
A miniszterelnök a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén

Bajnai részletesen ecsetelte, hogyan teljesítették a kormányprogramjukban egy évvel ezelőtt vállalt célokat, nevezetesen azt, hogy az országot visszafordítják a szakadék széléről, növekedési pályára állítják, a válságkezeléssel járó fájdalmat pedig az elviselhetőség határán belül tartják. Ami az első célt, a stabilizációt illeti, Bajnai kiemelte, hogy Európában példátlan mértékű, 1200 milliárdos költségvetési korrekciót hajtottak végre.

A második cél – „kimenekülni az adósságcsapdából és felnőni Európához” – elérését a megkezdett szerkezeti reformok szolgálták (nyugdíjrendszer, szociális rendszer, adórendszer). A válságkezelés fájdalmainak tompításáról szólva Bajnai négy területet emelt ki: a munkahelyek megtartását, a lakhatást, az elesetteket, illetve a közbiztonságot szolgáló intézkedéseket.

A válságkezelés „sikeressége” és a szocialisták mélyrepülése közti összefüggésre vonatkozó kérdésre Bajnai azt válaszolta: az ország többsége még nem érzi sikeresnek a válságkezelést. „Ez egy mihez képest program, amiben azt kell mérlegelni, mit úsztunk meg, s hogy mi jön be belőle négy-öt év múlva”. A kormányfő a vezetés közben elalvó, a kormányt a padkáról visszarántó sofőrhöz hasonlította a helyzetet, aki „utána azon gondolkodik, mit úszott meg, de aztán inkább tudatosan elfojtja magában”. A válság nem igazodik politikai ciklusokhoz, jegyezte meg a miniszterelnök; a programjuk eredményeinek többsége később lesz érzékelhető, míg a fájdalmas intézkedések hatása azonnal érződött.

Bajnai a jövőt illetően kifejtette: Magyarország előtt a következő években is nagyon nehéz feladatok állnak, bár „a legnehezebb, legsokkolóbb részét már megcsináltuk”. Úgy vélekedett, további reformokra lesz szükség, de olyan fájdalmas kiigazításra, amely Európa több országára vár, már nem. A világválságnak óriási hatása lesz a világra a következő években is, tette hozzá; sokkal lassabb növekedéssel, kevésbé vonzó gazdaságokkal fog telni a következő évtized, mint az előző.

Ebben a helyzetben az Európai Unióban, hogy elhordhassák a felhalmozott adóssághegyeket, azt kell csinálniuk, amit Magyarország már megtett: szigorú kiigazítás, takarékosság és szerkezeti reformok. Ez két, a leköszönő kormányfő szerint politikai szempontból pokoli nehéz feladat, úgyhogy a következő évekre Bajnai Európának több, ciklusát betölteni nem tudó kormányt, több széteső koalíciót prognosztizált, konkrét ország említése nélkül.

Bajnai egyúttal reménykeltőnek nevezte, hogy a társadalom „elképesztően válságállónak” bizonyult, és mint mondta, bízik benne, hogy lesz bátorsága a következő kormánynak ahhoz, hogy ne térjen le a józanság útjáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.