Hűtlen kezelés a BRFK-n?

Hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyes megbízási és tanácsadói szerződései ügyében ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészség – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

A Központi Nyomozó Főügyészség a magukat Bejelentőkként aposztrofáló ismeretlenek panasza nyomán rendelt el nyomozást, akikről elsőként a szombati Népszabadságban közölt interjúban Tóth Gábor, Budapest főkapitánya tett említést. Tóth Gáborhoz is eljutott a Bejelentők levele, amelynek írói a főkapitány elmondása szerint felteszik a kérdést: vajon felügyelheti-e a BKV fiktív tanácsadói szerződései és más hasonlóan nagy horderejű gazdasági bűncselekmények nyomozását olyan ember, akivel szemben felvetődhet a gyanú, hogy maga is kötött hasonló szerződéseket.

Tóth az interjúban felháborítónak nevezte a felvetést, és azt mondta, áll minden vizsgálat elé. Megjegyezte: azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ő lejáratásával, esetleges eltávolíttatásával bárki is befolyásolhatja a szóban forgó ügyek nyomozását. A BRFK még péntek este feltette a rendőrség honlapjára valamenynyi megbízási szerződését. Mint azt Tóth Gábor is hangsúlyozta lapunknak, olyan feladatok ellátására kötöttek szerződéseket, amelyeket státuszuk hiányában nem lehetett, vagy más módon gazdaságosan nem tudott a főkapitányság ellátni. Szerződéseket zömmel orvosokkal kötöttek, akik a főkapitány közlése szerint nettó ezer és kétezer forint közötti óradíjért rendeltek a BRFK-n.

Bár a főkapitány, mint fogalmazott, áll minden vizsgálat elé, egy héttel a választások előtt mégis igen kínosan érinti a rendőrséget az ügyészségi nyomozás – végül is a hóhért akasztják. A BRFK-nak ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnia, amelyekre a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-nál és más fővárosi közszolgáltatóknál próbálnak már hónapok óta választ találni: miért volt szükség az adott vállalkozási szerződésre, történt-e teljesítés, az ár értékarányos volt-e, szabályosan zajlott-e a szolgáltató kiválasztása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.