Fóti ultimátum: lemond, vagy „börtöntöltelék” lesz

Élesedik a háborúskodás Fóton, a település KDNP–Fidesz támogatással politizáló polgármestere állítólag fenyegetőnek ható ultimátumot adott a városi közszolgáltató vezetőjének: vagy önként lemond, vagy a választások után börtönbe kerül.

Vagy önként lemond az önkormányzati tulajdonú Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetői pozíciójáról, vagy a választások után börtönbe kerül – állítólag ezt a sajátos ultimátumot intézte Mádly Zsolt (KDNP–Fidesz) polgármester a cég ügyvezetőjéhez, Simó Attilához. A Népszabadság több forrásból származó információi szerint Mádly Zsolt múlt pénteken személyes találkozóra hívta Simót, majd több tanú jelenlétében azt közölte vele: ha napokon belül nem áll fel önként igazgatói székéből, úgy Zuschlag Jánoshoz hasonlóan börtönbe kerülhet.

A fóti önkormányzat testületi ülésein egy idő óta forró a hangulat
A fóti önkormányzat testületi ülésein egy idő óta forró a hangulat

Mádly állítólag hozzátette, hogy április 11-e után a gazdasági rendőrség másképp fog viszonyulni az ügyekhez – a választások után a kft. minden számláját és szerződését meg fogják vizsgálni, és Simóból „börtöntöltelék” lehet. Kerestük az ügyben Simó Attilát, de elhárította megkeresésünket; információinkat viszont nem cáfolta. Mádly Zsolt írásbeli megkeresésünkre terjedelmes válaszlevelet küldött; ennek teljes szövege elérhető lapunk online kiadásában. A polgármester levelében arra nem tért ki, hogy valóban tett-e fenyegető kijelentéseket, azt viszont leszögezte: ellene bértollnokok általi sajtóhadjárat indult, s minden valótlan közlést perrel támad meg. Levelében kijelenti: Simó Attila „a szocialisták strómanja, akárcsak Zuschlag”. Egy éve ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett, amiért a cég – szerinte – nem tud elszámolni az önkormányzati pénzzel és a hivatalból elvitt iratokkal.

A Közszolgáltató Kft. és a fideszes városvezetés között régóta háborús a viszony. A nonprofit, önkormányzati tulajdonú társaságot 2008. év végén hozták létre, egyúttal megszüntetve a korábban kht. formában működő céget. A fóti képviselő-testület (amelyben egyébként a szocialistáknak és szövetségeseiknek van szavazati többségük) Simó Attilát bízta meg az ügyvezetéssel, még Mádly Zsolt (időközi) polgármesterré választása előtt. Azt a Simót, akivel kapcsolatban egyébként több fórumon is azt állították, hogy korábban a fóti MSZP elnökével állt üzleti kapcsolatban.

A céggel ötéves szerződést kötöttek, Simó ügyvezetői megbízása most májusban jár le. Utóbbit a képviselő-testület szocialista többsége nyilván meghoszszabbítja Mádly polgármester akarata ellenére is. Idetartozik, hogy Mádly már korábban felmondott Simónak, de mivel a városvezető hivatalosan nem munkáltatója az igazgatónak (csak a képviselő-testület), így Simó a helyén maradhatott. A két személy közti viszonyt jól jellemzi, hogy Simó korábban feljelentést tett a rendőrségen, miután Mádly több fültanú jelenlétében azt mondta: ha még egyszer bemegy az irodájába, „lelöveti, mint egy kutyát”. Az ügyet végül bűncselekmény hiányában zárta le a hatóság.

Szintén hasonlóképp zárult a „fóti CD-ügy”, amelyben egy építőcég képviselője a közszolgáltató fideszes (azóta lemondott) felügyelőbizottsági elnökével arról próbálta meggyőzni Simót, hogy egy útfelújítási pályázatnál „pótmunkázzák le” a vállalt és az elkölthető öszszeg különbözetét. A beszélgetést Simó vette fel önvédelemből. Az ügyben végül Mádly és néhány fideszes várospolitikus tett feljelentést, de a rendőrség nem talált bűncselekményt.

Legutóbb a közszolgáltató finanszírozása miatt volt konfliktus: a cég nyilvános levélben tájékoztatta a helyieket arról, hogy miután a polgármester tavaly szeptember óta egyetlen fillért sem engedett átutalni a cégnek a kötelező önkormányzati feladatok ellátására, az intézményi és közterületi szemétszállítást ezért egy hónapja felfüggesztették. Sőt, miután Mádly a helyi szülők által az óvodai, bölcsődei étkeztetésre befizetett összegeket sem engedte tovább, így a gyermekintézményeket ellátó közkonyhát is le kell állítaniuk.

Mádly végül utóbbit aláírta, de további kifizetéseket azóta sem engedélyezett. A város jegyzője, Vargáné Lenkó Erzsébet lapunknak kijelentette: a képviselő-testület által a tavalyi évre megszavazott 49 milliós forrásból 11 millióval a mai napig tartozik az önkormányzat a saját tulajdonú kft.-jének.

A háborúskodás hátterében leginkább az állhat, hogy a polgármester a korábbi, hasonló feladatokat ellátó, jelenleg végelszámolás alatt álló kht. visszaállítását, illetve a ténylegesen munkát végző kft. megszüntetését „tűzte ki célul”. A szocialisták álláspontja szerint a korábbi kht. a fideszes városvezetés baráti körének „kifizetőhelyeként” működött, amire a Simó Attila vezette végelszámolás és átvilágítás bizonyítékokat szolgáltat, míg a helyi jobboldal szerint épp a mostani cég fogad be teljesítés nélküli számlákat és nem számol el érdemben a kapott támogatással.

Mádly: lejárató kampány

Mádly Zsolt levélben reagált az ügyben feltett kérdéseinkre. Ezt  a levelet az alábbiakban szó szerint közöljük:

Tisztelt Népszabadság Rt.! Tisztelt Szalay Tamás Szerkesztő Úr!

Információi nem pontosak, súlyos csúsztatásokat tartalmaznak, mint általában az ellenem indult sajtóhadjárat bértollnokainak nagy részénél. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem KDNP, sem Fidesz tag, így lejárató-kampányuk kizárólag ellenem szólhat, és nem az országgyűlési választásokon induló politikai szervezetek ellen. Egyébként minden valótlan állítást sajtóhelyre-igazítási kérelemmel, perrel támadok meg, és bízom benne, hogy a jogtalan lejáratások megfelelő jogorvoslattal fognak végződni, mint nemrég.

Simó Attila 2009. május 8-a óta nem a Közszolgáltató Kft. ügyvezetője. Ekkor járt le ugyanis a hat hónapos próbaideje és én polgármesterként a választásomtól közokiratban foglalt egyetértési jogomnak kitűzésével élve nem hosszabbítottam meg határozott időre szóló megbízatását. Érdekes módon az intézményvezetők felett az egyéb munkáltatói jogkör gyakorlását, ide beleértve az intézményvezetői kinevezéshez az egyetértési jog gyakorlását sajátságosan értelmezik a szocialisták és ezek befolyása alatt levő szervek. Simó Attila állását, a magát polgármesternek kinevező Fábry Béla alpolgármester és szocialista többsége nem pályáztatta meg és a féléves kinevezését jogtalanul a szocialisták országgyűlési képviselőjelöltje írta alá, pedig erre csak Bartos Sándor alpolgármester lett volna jogosult.

Simó Attila álláspontom szerint a szocialisták strómanja, akárcsak Zuschlag.

Fóton település-üzemeltetésre tavaly szeptemberben egy fél évre 29 millió forint lett kifizetve a Kft. részére. A Kft. ezzel a pénzzel nem tud elszámolni, a várost nem üzemelteti, nincs elfogadott üzleti terve, mert tevékenységével még a saját felügyelő bizottsága sem ért egyet. A szocialisták privatizálták a Sárvári Huke Hulladékkezelési Kft. részére a települési kommunális hulladék elszállítását. A tevékenység eddig hasznot hozott a település számára, most egy év alatt kétszeresére emelkedtek a szemétszállítási díjak, és további 29 milliót követel rajtunk a cég. Szemétszállításra, közétkeztetésre és temetkezésre a Kft. nem jogosult, ugyanis nem nonprofit és ezekre, a tevékenységekre az alapító okiratban nincs felhatalmazása. Az ÁNTSZ ellenőrzése során olyan jegyzőkönyvet vett fel, hogy a Kft. jogosult temetkezést végezni, mert Simó azt mondta. Így nagy valószínűséggel, ezzel új korszak keletkezett a temetkezések terén, ugyanis bárki temetkezhet elegendő erről szóban nyilatkoznia és a hatóság ezt el, fogja hinni.

A közétkeztetés 40 éves hagyománnyal rendelkezik Fóton. A szocialisták, ezt igyekeznek szétverni egy lakópark-panamát előkészítve a jelenlegi óvoda helyén. Ez nem lenne az első, a 25 hektáros 25 millióért megvásárolt Rakétabázis is egy ehhez hasonló ügy. Az étkezés minősége csapnivaló, holott ennyi pénz még soha nem állt a rendelkezésre és a konyha könyvvizsgálói szakvélemény alapján étkezési térítési díjakból fenn tudta tartani magát, sőt nyereséget is termelt. Régebb jó étel volt, most olyan, hogy a kutyám sem eszi meg és egy tisztiorvosi vizsgálatot is, megérdemelne. Naponta ebédet veszek és magamon próbálom ki önsanyargató módon, hogy mi az a förtelem amit gyerekeinkkel, pedagógusainkkal és az idősökkel etetnek.

Álláspontom az, hogy a konyhát nem is akarják a szocialisták fenntartani, hiszen mennyivel szebb egy lakópark, mint egy vesződséges közfeladat.

A Kft. ellen törvényességi felügyeleti eljárás van folyamatban és ismeretlen tettes ellen én is rendőrségi feljelentést tettem, mivel nem tud elszámolni önkormányzati pénzzel és a Polgármesteri Hivatalból elvitt iratokkal. A nyomozás állásáról egy éve Dunakeszi Rendőrkapitányságról semmi hírt nem kaptam. Amíg a Kft nem tud elszámolni, a nyomozás le nem zárult a konyha üzemeltetésére csak annyi pénzt tudok átutalni, amennyi a szülők által befizetett összeg és az állami támogatás. A polgármester felelős a választók jóvoltából a település vagyonáért és azt nem engedhetem meg, hogy törvénysértő módon kezeljék.

Fót, 2010. április 6.

Tisztelettel:

dr. Mádly Zsolt polgármester

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.