Vigyázzon magára!

A hölgy a nyolcadik kerületben lakik. Nyugodt, rendezett környék Pesten, rengeteg zsivány mindenfelé. Nyolcvanhét éves. Egyedül él. Ezt elég gyorsan ki lehetett szimatolni.

Két hete rabolták ki először. Ment hazafelé, cibálta első emeleti lakása ajtajához a húzós kocsiját. Üvegek voltak benne. Be akarta váltani, nem sikerült. Gondolta, majd legközelebb.

Egy férfi futott el mellette, jól öltözött. – Csókolom, nem látta Tündikét? – kérdezte, és föl sietett a másodikra. A hölgy nézett utána. S amíg nézett, megjött „Tündike”. Negyvenes nő, jól öltözött. Kikapta a húzós kocsi tetején lévő táskát. Abban voltak az első emeleti hölgy papírjai.

– Egy banda lesz ez – mondta a rendőr az asszonynak. – Tessék jobban vigyázni.

Két hét telt el. Szerdán két jól öltözött ember csöngetett be a hölgyhöz. – A hálózat szakadáshibát jelez – mondta a férfi, s egy nyélre szerelt masinával körbejárt a falak mentén. A villanyzsinórokat vizsgálta.Míg ő ketyerézett, társa, a negyven körüli nő leült az asszonnyal a konyhaasztalhoz. Ott volt a nyugdíjelszámolás,mellette egy boríték, melyben az asszony kiporciózta az unokáknak a húsvéti pénzeket. Összesen negyvenezer forint. Plusz a bankkártya. Mellette kis cetlin a PIN kód.

– Ilyen kevés a nyugdíja, néni? – kérdezte a nő, s máris fölírta az asszony nevét egy füzetbe. Azok közé, akik jogosultak a kompenzációs támogatásra. A férfi benézett rájuk, „itt majd át kell húzni ám a rendszert”, mondta, s összecsukta a szerelődobozát. Ettől az asszony kicsit megijedt. Kiment a fickóval a folyosóra, be a nappaliba, tovább a hálóba, a kamrába. A férfi mindenütt megmutogatta neki a kopott dobozokat. Azok mögött jelzi a hálózat a szakadást.

Amikor a vizsgálat véget ért, az idős asszony látta, hogy hiányzik a konyhából a boríték. Mindent megértett rögtön. Eszébe jutott „Tündike”, s utólag rájött arra is,mitől volt olyan érzése, hogy már látta őket.

Kétségbeesve hívta az OTP-t, hogy kártyáját letiltsa. A tudakozó megadta neki azt az egy számot, amelyet Pestről és vidékről föl lehet hívni. Nem vették föl a kagylót. Próbálta újra. Az OTP Direct jelentkezett, kérte az asszonytól a tízjegyű azonosítóját és a háromjegyű telekódját. Nem tudta megadni. Kirablása után 15–20 perc eltelhetett, de még mindig telefonálni próbált. Ideges volt a gép hangjától. Végighallgatta a menüsort: nyomja meg ezt meg azt a gombot.

Kihívta a rendőröket, akik, becsületükre legyen mondva, „körbejárőrözték” a háztömböt. Aztán bekísérték a bankfiókba. Újabb tíz perc telt el. Benn a bankban megint három-négy perc telt el, mire a tiltás készen volt. Fél órával azután, hogy meglopták. Sok idő ez nagyon. A rablók addigra levették a kártyán lévő harmincezer forintot, kimerítették az 50 ezer forintos hitelkeretet is.

– Százhúszezer forint –mondta az asszony, s hozzátette, a családjának el se meri mondani, jön a húsvét, nem akarja az idegeskedést. – Tudja maga, milyen sok pénz ez?

– Tudom – feleltem, s kiszaladt a számon az, amit annyiszor, de annyiszor javasolnak neki, ha valami baj van: – Vigyázzon magára!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.