Egyházak húsvéti megemlékezései

Hivatása van az emberiségnek, ez a hivatás pedig abban áll, hogy Istent keressük, viszontszeressük, és odaadással, elszántsággal szeressük a többi embert is – ezt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta a budapesti Szent István-bazilikában tartott vasárnapi misén.

A bíboros kiemelte: pusztították már az emberiséget és népünket is természeti csapások, járványok, háborúk, nyomorúság és társadalmi bajok, civakodás és gyűlölködés, önzés és kevélység, ám Isten segít az emberen „a saját (...) igyekezetünk, a saját (...) szeretetünk által”.

A bíboros a továbbiakban egyebek mellett szólt arról is a bazilikában tartott szentmisén, hogy a feltámadás tapasztalása átalakította az emberek gondolkodását, hitét és életét, mert megértették, hogy a „Messiás hatalma sokkal nagyobb, mint egy győztes földi királyé”, hogy „Isten még a legnagyobb földi kudarcot és megaláztatást is megengedheti magának, sőt győzelmének eszközévé teheti”.

Húsvét ünnepén Isten olyan életjelet adott magáról, amely gyökeresen változtatta meg azok életét, akik felismerték őt, akik felismerték, hogy nem vagyunk magunkra hagyatottak –mondta Bölcskei Gusztáv püspök, aMagyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnapi igehirdetésében Debrecenben. A tiszántúli református püspök a zsúfolásig megtelt Nagytemplomban mondott beszédét az idei húsvét naptári egybeeséseire fűzte fel.

A rendszerváltás előtti éveket idézve a református püspök emlékeztetett arra is, hogy már nem énekeltetnek velünk „erőltetett éneket” április 4-e alkalmából. Az ember saját akaratából csak azt dicsőíti, „aki egyedül hozza el a szabadulást”. Láthatjuk, hogy húsvét diadalát a keresztények éneklik szerte a világon.

Fontos egybeesésnek nevezte a püspök, hogy az idén ugyanakkor ünneplik a keresztények a húsvétot, mint a zsidók a pászka ünnepét, majd kiemelte: mindkettő a szabadításról szól.

„Néhány héttel ezelőtt egy újság címlapján megjelent egy olyan fotó, amelyik Gellért püspök kezébe, a kereszt helyére hétágú gyertyatartót rakott”, utalt Bölcskei Gusztáv a Jobbik Barikád című hetilapjára, és hozzáfűzte: a szabadítás a Bibliából ered, még ha egyesek gúnyolódnak is ezen. Szükségünk van a szabadítás élményére, amelyet csak akkor ad az ünnep, ha tudjuk, ki a szabadító – mondta. „Vigyázzunk, mert aki elkezdi kiszórni a Bibliából a prófétákat, Mózest, az Ószövetséget, az sületlenségekkel akar traktálni bennünket az Isten nevében”, fogalmazott. Hozzátette: az idei húsvét a felelősségünkre is figyelmeztet, hiszen „nem mindegy, hogy mi történik egy hét múlva, április 11-én”.

Ittzés János evangélikus elnök-püspök húsvétvasárnap délelőtt a győri Öregtemplomban több száz hívő előtt tartott igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt: ellenünk hat a korszellem, a minden értéket magának megszerezni akaró piac, a pénz hatalma, az egymást követő divatok sora, „sőt, még sokszor szegény rest szívünk is”. „Húsvét öröméből él az egyház, és csak ebből marad életben”, jelentette ki a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.